Select Captain, Off To Save The World

Select Captain, aka singer-songwriter en gitarist Kristian Gaarskjær komt uit Copenhagen. Deze compleet uit de lucht vallende Deen heeft al twee albums en een EP op zijn naam staan. Op de vraag hoe dat komt kregen we het volgende antwoord “My new album, Off To Save The World, is not quite as rootsy as my first two albums, but I think It’s still suitable for the Real Roots Café” Tja… daar sta je dan, zullen we maar zeggen. Gelukkig stonden er twee albums van Gaarskjær op Spotify.

Op The Fear And The Lights (2014) en Strings & Feathers (2016) horen we hem subtiel akoestisch en soms lekker roots rockend uit de bocht vliegen. Fijn om muzikaal kennis te maken met deze gast. De verhelderen woorden staan inderdaad in schril contrast met wat ik allemaal hoor op zijn nieuwe plaat Off To Save The World. Feit is dat Select Captain in korte tijd een enorme groei heeft doorgemaakt.

De fluitende Bard rolt, met het stampende Straight No Chaser, een lekker in het gehoor liggende pop deuntje uit. Coming Home heeft iets waar ze bij Stockfish Records goed in zijn. Dacht heel even aan een David Munyon cover. Het piano gedreven If I Should Go blijkt een graag gehoord nummer op Spotify. Meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun oor al te luister gelegd. Geen idee waarom juist dit nummer, het opzwepende Ordinary Greed en Highest Peak zouden namelijk veel meer voor de hand liggen.

Nee deze voortreffelijk zingende bariton komt tekstueel helder over, luister ook maar eens naar Miles Apart. De loepzuivere vocale bijdragen komt overigens van Soluna Samay. Terwijl Nederland in 2012 met een indianentooi op het Eurovisiesongfestival podium stond nam deze zingende nachtegaal ook deel.

Hoewel Select Captain ervoor koos om zijn liedjes dit keer in een songwriter collectief te schrijven, slaat hij de spijker op zijn kop door te stellen dat Off To Save The World goed past in deze kroeg. Wij houden inderdaad wel van innovatieve rootsmuziek.

Van 12 mei t/m 26 mei 2019 is Select Captain beschikbaar in de Benelux, voor kleine concertzalen en huiskamer concerten.