Craig Moreau, A Different Kind Of Train

Is het toevallig of niet? Deze CD van Craig Moreau begint met het nummer ‘Off The Rack’, een song die sterk doet denken aan het fraaie ‘I’ve Been To Georgia On A Fast Train’, een van die onsterfelijke songs van onze held Billy Joe Shaver. ‘A Different Kind Of Train’, dus? Ik kende de man niet, deze singer-songwriter uit Calgary, Alberta, Canada. Nu dus wel, en de kennismaking is mij zeer bevallen. Met zijn licht-gruizige ‘klassieke country’-stem en sterke songs hoort de man in de eredivisie van de singer-songwriters thuis. Hij draait al vele jaren mee in de Americana-scene, was ooit actief als songwriter in Nashville, maar besloot rond de eeuwwisseling dat zijn songs het best door hemzelf konden worden gezongen. Zijn eerste solo-CD verscheen in 2001, waarna er jaren tijd werd genomen om een familie te starten, dus duurde het tot 2014 voordat er een vervolg kwam, het in Austin opgenomen ‘The Daredevil Kid’, een zeer goed ontvangen werkstuk, waaraan o.m. onze vrienden Gurf Morlix, Mark Hallman, Kim Deschamps en Kimmie Rhodes hun bijdragen leverden. Tijdens SXSW in Austin in 2015 nam hij met Hallman aan het roer een aantal nieuwe songs op, waarna de overige songs in Alberta werden gedaan. De nieuwe CD is een uitstekende CD met mooie invloeden uit de blues-, rock- en soul-hoek, veel variatie en een heerlijke bijpassende begeleiding met behalve gitaar, bas, drums, orgel, piano ook pedal steel. Van de tien songs schreef Craig er 9, nummer 10 is een cover van het bekende ‘The L&N Don’t Stop Here Anymore’ van Jean Richie. Mijn favoriet is de ballad ‘Missing You In Texas’ (‘Do you know where we might go, if I take this road before me, Do you think we could make it work, I would trade most anything just to hold you in the morning, but this dream just keeps dragging me away’).

Een verrassend goede CD van een verrassend goede singer-songwriter, eigenlijk gewoon een geslaagd Texaans product, je proeft met name Texas en dat is lekker! (Independent)