Chip Taylor, Time Waits For No Little Girls

Op zijn 78e is Chip Taylor (de artiestennaam van James Wesley Voight)nog immer zeer productief. Zijn eerste songs pent hij al in 1959, zijn eerste hit (als songwriter) is van begin jaren 60, ‘A Little Later Down The Line’, gezongen door de toen zeer populaire Bobby Bare. Later volgen bekende hits, zoals ‘Wild Thing’ (The Troggs, 1965, Jimi Hendrix maakte geschiedenis door na het vertolken van dit nummer zijn gitaar in brand te steken op het Monterey Pop Festival van 1967). Er kwamen meer grote hits, zoals “Angel Of The Morning’. Pas in 1972 komt zijn eerste solo-LP uit, in de laren erna gevolgd door nog een vijftal prachtige werkstukken, waarvan zowel ‘Chip Taylor’s Last Chance’ (1973) en ‘Some Of Us’ tot mijn grootste favorieten mogen worden gerekend. Hij heeft in 1980 genoeg van muziek maken en wordt professioneel gokker. Pas in 1993 komt hij terug in de muziek en vanaf 1996 verschijnt er een serie van 17 CD’s. Chip werd overigens in 2016 opgenomen in de ‘songwriter Hall of Fame’. Met o.m. zijn makker van het eerste uur John Platania op elektrische gitaar nam Chip tussen 2008 en 2010 een aantal songs op die om de een of andere reden nooit op CD zijn verschenen (volgens Chip zijn ze gewoon vergeten omdat hij druk bezig was met andere projecten). Je kunt je afvragen waardoor dat is gebeurd. De 14 songs tellende CD is voor mij het mooiste wat hij in de huidige eeuw heeft uitgebracht. Zijn stem is nog redelijk in vorm, we zijn hier nog niet toegekomen aan het hese gefluister van de jaren erna, hoewel dat ook wel zijn charme had. De begeleiding bij de 14 prachtige ballades (slechts incidenteel komt Chip een beetje steviger door) is heel eenvoudig gehouden, de gitaren van Chip en John, de mondharmonica van Chip, een beetje bas, incidenteel een zacht orgeltje, voor mij is dit echt genieten, met als hoogtepunt het schitterende ‘Joe Frazier’.

Een werkelijk fantastisch album met een fraaie collectie van left-overs. Pet af voor de ongebreidelde creativiteit van deze songwriter-gigant.(Trainwreck Records).