Carson McHone, Carousel

Geheel onbevooroordeeld ging ik luisteren naar de (zoals later bleek) tweede full-length CD van deze Carson McHone uit Austin, Texas. Direct vielen twee zaken mij op: de heerlijke stem van Carson met een bekwame country snik en de prachtige arrangementen van de mooie songs. Dat Carson een jonge vrouw moet zijn was al te horen, maar dat ze pas ergens in de buurt van 21 jaar oud is kon ik mij toch niet voorstellen, daarvoor waren songs en teksten te volwassen. Het is dus wel zo. Van het eerdere werk van haar, de EP ‘Carson McHone’ uit 2013 en de CD ‘Goodluck Man’ uit 2015 wist ik helemaal niets, dus was ‘Carousel’ een aangename verrassing. Ik betrapte me er spoedig op dat ik aan het meefluiten was en dat de muziek mij helemaal inpakte. De basis is country, alt-country, country-rock, honky-tonk, walsje, lekkere elektrische gitaar, prima pedal steel, heerlijke fiddle en de basis van bas en drums. En dan de teksten, zeer volwassen voor zo’n jonge dame. Neem ‘Dram Shop Gal’, een song die ook (in een andere setting) op ‘Goodluck Man’ te horen was (dat geldt overigens ook voor ‘Good Time Daddy Blues’ en “Goodluck Man’), waarin ze verhaalt over haar werk in barrooms op 15/16-jarige leeftijd: ‘I don’t trust no man that slick back his hair, though he may be a millionaire. He got sticky hands and too much time, leave me to wonder how he made that dime. But I’m a dram shop gal, I need my spinning ‘round, so I’ll be your dram shop gal if you’ll spin me ‘round’.

Geloof het of niet, dit is voor mij een top 10 CD! Wat een adembenemend mooie verrassing, vanaf de opener, “Sad’, een snelle countrysong met steel gitaar, fiddle en elektrische gitaar tot aan de afsluitende ballad, ‘Spider Song’, met een harmonium in de hoofdrol, met onderweg onder meer de tempowisselingen in ‘Lucky’ en het sublieme walsje ‘Gentle’. Lang leve Austin en zijn countryhelden, jong en oud! (Nine Mile Records)