Cody Canada and the Departed, 3

De plaattitel 3 slaat op het trio, dat The Departed tegenwoordig is. Toetsenist Steve Littleton is vertrokken en drummer Chris Doege werd vervangen door Eric ‘Waldo’ Hansen. Voor dit vierde album is Mike MCClure ingehuurd, de man die zo’n beetje synoniem is aan de zogeheten Red Dirt Music – countryrock uit Oklahoma, waar multi-instrumentalist, zanger en songschrijver Cody Canada als inwoner zowel als muzikant vertrouwd mee is. Canada begon zijn loopbaan bijna twintig jaar geleden met de in de VS erg succesvolle formatie Cross Canadian Ragweed. In 2011 richtte hij The Departed op. Sindsdien wordt hun repertoire in Europa uitgebracht, door het Duitse Blue Rose Records en werd ik een groot liefhebber van CC en aanverwante muzikanten als Mike MCClure en Tom Skinner zaliger.

Met 3 grijpt Canada – naar eigen zeggen – terug naar de tijd van Cross Canadian Ragweed, waardoor op een iets dynamischer manier aan de kenmerken van The Red Dirt Music wordt voldaan: met meer Americana invloeden doorsneden rock. 3 klinkt heerlijk ongecompliceerd, met stompende rockers en semi-elektrische power ballades, in een mooie balans neergezet. Lost Rabbit is de strak ronkende rockopener en 1800 miles is één van de powerballads, die even donker als indringend klinkt. Daartussenin staan twaalf voortreffelijke, gevarieerde nummers. Van tamelijk fragiel zoals in Lipstick, tot de jammende aanpak in Unglued en Sam Hain. Beide liedjes zouden van een Isbell-plaat afkomstig kunnen zijn. Een belangrijke troef van de band is oudgediende Jeremy Plato, de geweldig stuwende bassist. In Footlight doet hij de leadzang en zijn bijzang kleurt mooi samen met de stem van CC. Alleen Paranoid valt door iets te gretig gebruik van het wah wah-pedaal enigszins buiten het raamwerk van het album. Maar verder biedt 3 uitstekende aan de rooie klei onttrokken countryrock.(Blue Rose Records)