Edward David Anderson, Chasing Butterflies

Edward David Anderson maakt met de groep Backyard Tire Fire acht albums. In 2011 besluit hij solo te gaan. Het solodebuut Lies & Wishes verschijnt in 2014. Twee jaren later is er Lower Alabama: The Loxley Sessions, geproduceerd door Steve Berlin van Los Lobos.  Anderson noemt zijn muziek “black dirt music”, maar dat is te negatief gesteld. De Amerikaan maakt lichte, soms bijna luchtige Americana vol beeldend geschreven teksten. Voor opvolger Chasing Butterflies schrijft Anderson tien nummers, opnieuw gevuld met gebeurtenissen uit zijn persoonlijk leven. Het is geen zwarte, vuige muziek! Chasing Butterflies bevat mooie melodieën en persoonlijke, gemakkelijk te herkennen verhalen.

‘The story of my life written on my skin.

The people that I love and the places I have been.

It’s like a map to my soul that fades more each day.

The lines will blur but they won’t go away.’

Het is de typische tekst van het nummer ‘Bad Tattoos’. Helder, duidelijk, gemakkelijk te begrijpen en eenvoudig genoeg om mee te zingen. Het zijn teksten die iedereen kan volgen, misschien wel zou willen schrijven. In ‘Dog Days’ precies hetzelfde recept.

‘Just like my dog, my dog.

When he’s sleeping like a log.

As I strumble through this fog.

He don’t mind the smog.

Some days I’d like to be him.

That’s my dog.’

Het lijken zinnen gecomponeerd met een rijmwoordenboek op schoot. De teksten zijn bijna klef, maar de melodie van ‘Dog Days’ maakt veel goed. De combinatie van een gemakkelijke tekst met een mooie Americana melodie redt de track. Anderson is daarbij voor de opnames naar de Muscle Shoals studio in Sheffield Alabama getogen, om met lokale musici de door hem geschreven tracks op te nemen. Het geeft de release een extra kwaliteit. Er wordt relaxed en op hoog niveau gemusiceerd. Bij de luisteraar druipt de ervaring uit de boxen of de koptelefoon.

Goed gecomponeerde muziek met soms wat kleffe teksten blijft goed gecomponeerde muziek met soms wat kleffe teksten! Een waarheid waar Edward David Anderson wel bij vaart. Op Chasing Butterflies overtuigt hij tienmaal. (Black Dirt Records)