Suzanne Santo, Ruby Red

Suzanne Santo kennen we van de band Americana formatie HoneyHoney. Vorig jaar spotte we haar op Spotify waar ze solo opname plaatste van de befaamde Audiotree LIVE sessions. Zwaar onder de indruk van liedjes als Bullets en Regrets heb ik al meerdere malen haar solo debuut Ruby Red over mij heen laten komen.

Voelde de gestripte Audiotree LIVE versie al close, deze plaat voelt dat bij vlagen niet anders. Hoewel de productie in handen was van multi-instrumentalist Butch Walker, heb ik geen moment het gevoel gehad dat je overladen wordt met een sound wall. Ruby Red bevat elf track met een totale speelduur van bijna drie kwartier. Voormalige fotomodel en actrice Suzanne Santo belicht haar persoonlijke leven op een buitengewoon open manier. Ghost In My Bed en het daarop volgende The Wrong Man laten, zeker op het einde, de geest van The Jimi Hendrix Experience uit the fles. Dan komt het waaiende Best Out Of Me. Suzanne Santo meet zich verdienstelijk met Adele maar dan met net wat meer flair. Ook erg fijn, melodieus en georkestreerd komt Regrets uit de koker. Advies, de wonderschone akoestische versie komt als laatste nog een keer langs.

Suzanne Santo betoverd mij wederom met het erg fraai en instrumentaal opbouwende Bullets. Het duurt ongeveer dertien seconden om de zin “I am taking a bullet out my gun” eruit te persen. Even later volgen de zinnen “And I will face you. With my hands round my head. And my knees all torn and red. If I don’t fight anymore. Then this is how it’s gonna end” Wat een zeggingskracht en dat allemaal om niemand pijn te doen. Kom hier meid, ik geef je een welverdiende knuffel, is wat in mij opkomt.

Ruby Red voldoet ruimschoots aan de verwachtingen. Innovatieve Americana pop rock die tegenwoordig meer uitzondering is dan regel. Deze rode robijn is net als de saffier (Audiotree LIVE sessions) alleen de muzikale klankkleur en het verhaal daarachter maken het verschil.