Novo Amor, Birthplace

In juni van dit jaar verschijnt de singel ‘Birthplace’. Voor de clip zoekt Ali John Meredith-Lacey aka Novo Amor de samenwerking met duiker Michael Board. Kinderen uit Wales verzamelen plastic en ander afval en van dit gevonden vuil wordt een haai van meer dan dertien meter gemaakt. Dit kunstwerk is in de clip van ‘Birthplace’ te zien. Board duikt voor de video meer dan tweehonderdvijftig maal de oceaan in. Meredith-Lacey maakt zich grote zorgen over de groeiende berg plastic in de oceanen. Op aarde is acht miljoen kubieke meter plastic. Elk jaar belandt acht miljoen kilo in de oceanen. Onvoorstelbare en afschrikwekkende cijfers.

In oktober 2018 verschijnt de langspeler Birthplace. Tien nummers op dit tweede album van Novo Amor. Net als op debuut Heiress (2017) zijn er golvende melodieën te horen, de stem van Merecith-Lacey is hoog en wat hees en de instrumentale omlijsting is rustig en ingetogen. De teksten worden met overgave gezongen. De muziek van Novo Amor is het beste te vergelijken met Bon Iver. Het is indiefolk, muziek die onthaast. Het zijn tien hemelse melodieën die meestentijds worden gespeeld door de multi-instrumentalist uit Wales.

Birthplace bevat prachtig muziek en zinnige boodschappen. Nergens op deze langspeler zijn er grote tempoversnellingen. Novo Amor is Portugees voor Nieuwe Liefde. Het is gemakkelijk om de liedjes van deze muzikant in het hart te sluiten. Birthplace is breekbaar en intiem, maar ook tienmaal luisteren naar nummers die hetzelfde weg luisteren. Toch verveelt dit album geen moment en kan het met gemak meerdere draaibeurten per dag aan. (Allpoints)