Stone Mountain Sinners, Tones of Home

Sappelen. Neil Ivison speelt jaren in de groep Misers en komt aan een karig belegde boterham door op elke straathoek in Wales te spelen en elk podium in zijn thuisland voor was ponden en een maaltijd te beklimmen. Sarah Warren is frontvrouw van Sarah Warren Band. Na jarenlang ploeteren besluit ze de gitaren en de andere instrumenten in de wilgen te hangen. In een hotelkamer post ze een berichtje op de site van Neil Ivison. Deze neemt contact op en het tweetal maakt een vrijblijvende afspraak. Warren vraagt gitarist Nick Lydon mee.

De gezamenlijke interesse voor Creedence Clearwater Revival, Jason Isbell, The Black Crowes, Humble Pie, Status Quo en The Rolling Stones maakt het gesprek gemakkelijk. Het duurt niet lang of er worden gitaren gepakt en speelt het trio hele of delen van covers. Er is plezier! Na wat telefoontjes staat er een ritmesectie en versterkt Roger Roberts op piano en orgel de gelederen. Behulpzaam is de interesse van Robert Plant. De frontman van Led Zeppelin heeft enkele weken daarvoor bij toeval een duet met Warren gezongen en steekt de loftrompet over haar en noemt zelfs de nieuw gevormde band.

Stone Mountain Sinners boeken wat optredens en de ‘buzz’ doet goed werk. Al die namen komen bij elkaar in positieve verhalen in bladen en blogs. Het vijftal boekt tijd in de legendarische studio Rockfield Studio’s in Monmouth, Wales. Producer Paul Cobbold (The Waterboys, The Pogues, Hawkwind) neemt plaats achter de knoppen. Het resultaat is Tones Of Home, een goed klinkende rock ‘n’ roll plaat. Negen nummers op dit debuut. Elk nummer rockt. Er is daarbij duidelijk ervaring te horen. Stone Mountain Sinners hebben op deze eerste langspeler niet echt het avontuur gezocht. Simpele teksten op rockende en rokende melodieën. Er is bij de al genoemde invloeden vooral Bruce Springsteen te horen. The Boss blijkt een belangrijke inspiratiebron.

Tones Of Home heeft teksten die gemakkelijk in het brein blijven hangen en melodieën die vragen om reacties uit de zalen. Stone Mountain Sinners zullen ongetwijfeld op pad gaan met dit materiaal. Het vijftal zal dat graag doen voor wat meer dan alleen een maaltijd. Het is ze van harte gegund. (Independent)