Dennis K. Duff, Songs From Lyon County

Lyon County is een klein (559 km2) gebied in de Amerikaanse staat Kentucky. Dennis K. Duff is een van de iets meer dan 2000 inwoners ervan. Zijn bezigheid is liedjes schrijven. De 9 gave songs op de fijne CD ‘Songs From Lyon County’ zijn van zijn hand en vertellen voornamelijk over de – volgens Dennis – rijke historie van het gebied. Denk aan tabaksoorlogen, moonshine (illegaal gestookte whiskey), overstromingen, een diep gelovig leven en de ijzerindustrie. De drie musici op de CD hebben duidelijk bluegrass-roots, het geheel is gewoon een aangename akoestische bluegrass-CD. Cody Kilby is de multi-instrumentalist van het stel (gitaar, mandoline, dobro, banjo), Andy Leftwick of Jason Carter is de uitstekende fiddler en Alan Bartram speelt akoestische en elektrische bas. Voor de zang tekenen Dennis zelf, naast Paul Brewster, Josh Shilling, Brooke Aldridge en Darin Aldridge. De teksten zijn dus plaatsgebonden, in Wilson Holler is het leven goed: ‘Up in Wilson Holler there’s a sweet stream of water flowing from a rock in the side of the hill’. De TVA (Tennessee Valley Authority, een bedrijf dat ter plekke voor de nodige voorzieningen zorg draagt, o.a. elektriciteit) krijgt er flink van langs in ‘Hey, Mr TVA’: They came with politicians, engineers and plans. They dammed up the rivers and flooded our land, tore down our barns and houses and wiped out our past.’ De ’37 flood’  wordt zeer lyrisch beschreven: ‘The clouds rolled in on a January wind and the rain started pouring down. When the river took the barn, the crib and all the corn daddy finally said ‘it’s time to leave’.’

Deze CD is mij zeer bevallen. De teksten van Duff zijn heel beschrijvend en lyrisch, de muziek en de arrangementen gewoon heel goed en dat geldt voor spel en zang ook. Het enige minpuntje is de korte speelduur van iets meer dan 28 minuten. Op de herhaling zetten, dus! (Gracey Holler Music)