Kevin Welch, Dust Devil

Kevin Welch (Long Beach, California, 1955) woonde vanaf zijn 7e jaar in Oklahoma, verliet daar de high school na o.m. een half jaar muziekonderwijs, speelde vervolgens in een bluegrassband en ging zwerven. Door een toevallige ontmoeting met songwriter John Hadley (die we tegenwoordig ook kennen door zijn regelmatige samenwerking met David Olney) gaat hij rond 1980 naar Nashville om daar een bestaan op te bouwen als songwriter. Steve Earle was een van de collega’s daar die hem zei om een CD op te nemen. Dat werd zijn debuut, ‘Kevin Welch’ in 1990. Er ontstond een samenwerking met Fats Kaplin (multi-instrumentalist), Tammy Rogers (fiddle) en Kieran Kane met een eigen CD-label ergens rond 1995, Dead Reckoning Records (goed voor 21 CDs in 7 jaar tijd), de CD’s met Kaplin en Kane bleven verschijnen en pas in 2010 verscheen zijn eerste Texaanse CD, het prachtige ‘A Patch Of Blue Sky’ met zijn nieuwe muziekvrienden uit Austin, waarheen hij inmiddels was verhuisd (iets buiten Austin, eigenlijk, in Wimberley).

Inmiddels verdeelt hij zijn tijd over Wimberley en Australie, waar zijn tweede vrouw Sarah woont. Een nieuwe liefde, een vierde kind, het gaf veel inspiratie voor een verbluffend mooie nieuwe CD, ‘Dust Devil’ (de naam voor een stormachtige stofwolk, zoals die in Texas regelmatig voorkomen). Terug naar de CD, een kandidaat voor mijn nr. 1 positie in de lijst van dit jaar. Met een sublieme groep begeleiders, nu weer uit Nashville, met zijn maatje Fats Kaplin (fiddle, pedal steel, accordeon, banjo, mandoline) in een hoofdrol, verder met Glenn Worf (bas), Harry Stinson (drums), Kenny Vaughan (elektrische gitaar), Matt Rollings (piano, Hammond orgel), Jim Hoke (sax, clarinet, accordeon, harmonica) en zoon Dustin (banjo, slide gitaar) en bijzang van o.m. dochter Savannah, zoon Dustin en Eliza Gilkyson, brengt Kevin een prachtig gedoseerde CD met rock, countrywalsjes (‘The Girl In The Seashell’), jazz, soft soul (mijn favoriet ‘Just Because It Was a Dream’), pop (‘A Flower’) en folk. De titeltrack zwemt in banjo en accordeon en heeft een opvallende inbreng van een ‘French Horn’!! Magistraal, een verplichte aanschaf voor alle fans van optimaal geslaagde Americana! Een juweel, dus. (Dead Reckoning Records)