JD McPerson, Socks

In de warme zomermaanden van 2018 nam JD McPherson met zijn band een kerstplaat op in Nashville, TN, USA. En ondanks de hoge temperaturen is er een geweldige plaat voor de laatste weken van december gemaakt. In opener ‘All The Gifts I Need’ lijkt Fats Domino achter de piano plaats te hebben genomen. Het nummer wordt echter pompend op gang gehouden door pianist Raynier Jacob Jacildo. In ‘Bad Kid’ is het tempo bijna net zo hoog. De luisteraar zal gaan dansen onder de kerstboom. Goede muziek maakt Kerstmis tot een fijn feest. ‘Hey Skinny Santa!’ verhaalt over de maaltijden van Kerstmis. De riem moet na overvloedige gerechten een gaatje losser en de kerstman groeit een maatje.

Hey Big Santa, How’s It Looking?
That 99 Waistline.

‘Every Single Christmas’ is een puur rock ‘n’ roll liedje. Er kunnen wat kilo’s worden weg gedanst. ‘Ugly Sweater Blues’ gaat over de presentjes waar niemand op wacht. De gebruikelijke kleding en dan vooral een afzichtelijke trui. Natuurlijk bewondert iedereen de zelf gemaakte kledingstukken, maar de ontvanger ziet liever andere cadeautjes. In ‘Holly, Carol, Candy & Joy’ zijn de ‘jingle bells’ te horen. Na de gebruikelijke, bekende belletjes volgt er een rockende track. Op ‘Santa’s Got A Mean Machine’ gaan de voetjes opnieuw van de vloer. In de huiskamer klinkt opgewekte bluesrock met een bewonderende tekst voor de rendieren en slede van de kerstman.

Het debuut van JD McPherson Signs And Signifiers verschijnt in 2010. Rounder Records brengt het album nogmaals uit in 2012. De plaat scoort hoog in de Billboards Rock Album Charts. Opvolger is Let The Good Times Roll in 2015. De langspeler doet het nog beter dan het debuut, behaalt ereplaatsen in diverse charts en bevestigt de positie van JD McPherson. In 2017 bestormt Undivided Heart And Soul de lijsten, wordt de groep uitgenodigd op diverse festivals in Europa en gaat de zegetocht door.

Socks is een tussendoortje, maar wel een erg leuke release. In de bluesrocker ‘Claus Vs Claus’ helpt Lucie Silvas vocaal een handje. Afsluiter ‘Twinkle (Little Christmas Lights)’ zet de kerstboom in lichterlaaie en verwarmt elke huiskamer.

Socks van JD McPherson is een heerlijke kerstplaat. Met tweeëndertig minuten voor elf nummers is de release wat aan de korte kant, maar met het indrukken van de playknop duurt de goede kerstsfeer gewoon weer een knus half uur langer. (New West Records)