Carl Solomon, Simple Things

Deze Carl Solomon (er is een naamgenoot die een bekende dichter/schrijver was van de beat-generatie, een tijdgenoot en vriend van Allen Ginsberg en William S. Burroughs) is een singer-songwriter die opgroeide in Brooklyn en nu woont in Baltimore. In Portland, Oregon (Fremont Recording Studio), werd deze nieuwste CD (zijn derde sinds zijn debuut in 2012) van hem opgenomen. Je moet de man plaatsen in het rijtje ‘storytellers’ zoals John Prine, Leonard Cohen, Guy Clark, Kris Kristofferson, Jeff Talmadge en vooral David Olney. De licht onvaste stem heeft Carl met name van deze laatste grootheid. Carl brengt op de nieuwe CD ’10 soulful memories’. Ik citeer verder: ‘Written and performed in tradition of Americana/Folk Rock. These Songs and ballads are alive with Bengal tigers, trains, deserts, veterans, lost dreams and lovers with the sounds of banjo, accordion, keyboards, guitars and harmony’. En zo is het ook. Overigens schreef Carl vier van de tien liedjes met een of meerdere collega-songwriters. Mijn favorieten op de CD zijn ‘Coney Island’, ‘Just Like You’ (‘I live on this pretty street, the sun is always shining. I stay in the shadows, and I don’t speak or I don’t see. I have a mother, just like you, I have a father and a sister too. Oh, I’m just like you, oho, I’m just like you’), ‘Whistle Of The Train’ en ‘Come What May. Een beetje steviger kan geen kwaad, maar met mate, zoals in ‘Ticket te Nowhere’. De ballads overheersen en zijn simpelweg prachtig.

Net als de voorganger, ‘Promised Land’ uit 2015, is ‘Simple Things’ een verrassend mooie CD van een man die het verdient om meer aandacht te krijgen. Schitterende liedjes, een dijk van een singer-songwriter met indringingsvermogen, van het ingetogen, gevoelige type. (Fred Schmale)