Colter Wall, Songs Of The Plains

Ja, echt alles op het nieuwe album van Colter Wall straalt nostalgie uit. Neem bijvoorbeeld  het album design: het lijkt wel op een nog onbekend country-album uit de 60’er jaren. De 24 jarige Canadees klinkt als een veteraan cowboy vol met heimwee. Colter beschikt over een geweldige bariton stem, die door de sobere productie van geweldenaar Dave Cobb volledig tot zijn recht komt.

Geïnspireerd door cowboy albums van Marty Robbins, Ramblin’ Jack Elliott en Tex Ritter (denk bijvoorbeeld aan Blood On The Saddle) nam Colter de schijf Songs Of The Plains op. Het nieuwe album  is een eerbetoon aan The Western Canadian Cowboy Culture. Wall groeide op in de kleine plaats Swift Current, Saskatchewan en genoot van de wijde prairies en de unieke cowboy-cultuur. In het titelnummer zingt hij in het refrein treffend: This plain to see plainsman is long for home. Colter Wall is tegenwoordig veel on the road en dan komt de heimwee naar ‘zijn’ thuisland regelmatig om de hoek kijken.  Met songs als Saskatchewan 1881, Manitoba Man en Calgary Round-Up geeft Colter een goed beeld van het ruwe cowboyleven op de Canadese prairies. Laatstgenoemde song (van Wilf Carter) gaat over de Calgary Stampede en dat is al jaren een van de grootste rodeo’s van de wereld. De liedjes zijn dus sober van opbouw, waarbij Wall (akoestische gitaar) ondersteund wordt door Lloyd Green (pedal steel), Chris Powels (drums) en Mickey Raphael  (smoelschuif).  Night Herding Song is een traditioneel  cowboyliedje, dat Wall bij een kampvuurtje opnam. Het album wordt afgesloten met een andere traditional : het hilarische Tying Knots In The Devils’s Tail, waarbij Corb Lund een vocale bijdrage levert.

Colter Wall komt 15 maart naar Doornroosje in Nijmegen. Gezien de kwaliteit van Colter’s nieuwe country album is dat iets om naar uit te kijken.