Jason Isbell and the 400 Unit, Live From The Ryman

Het vertrek uit The Drive- By Truckers in 2007 heeft de tegenwoordig in Nashville, Tennessee wonende Jason Isbell in artistiek – en commercieel opzicht geen windeieren gelegd. In ongeveer tien jaar tijd nam met elke release van de in totaal zes studioalbums zijn populariteit gestaag toe – om tussen de bedrijven door nog eens drie live albums uit te brengen, waaronder het onlangs verschenen Live From the Ryman, het beroemde auditorium in zijn thuisstad. De plaat bevat dertien songs, keurig verdeeld (4-4-5) over de laatste drie studioplaten, Southeastern (2013), More Than Free (2015) en The Nashville Sound (2017). Een bloemlezing uit zijn recentere werk dus, dat voor de trouwe liefhebber waarschijnlijk geen enkele verassing zal opleveren. Elk nummer is praktisch inwisselbaar voor de studioversie, wat niet betekent dat het geen mooie plaat is, want het zijn – uitgezonderd de vormloze rocker Cumberland Gap – gewoon mooie, gloedvol vertolkte songs. Eigenlijk is het een soort van Best Of album, lekker om naar te luisteren, maar zonder extra betekenis of toevoegende waarde, wat over het algemeen sowieso kenmerkend is voor liveplaten. Niettemin, zoals gezegd biedt Live From the Ryman uitstekende vaak meeslepende Southern/countryrock ‘n’ roll, afgewisseld met een paar akoestische ballades, met dank aan Isbell’s strak en hecht spelende begeleidingsband, met onder meer echtgenote, violiste, duetzangeres Amanda Shires en (slide)gitarist Sadler Vaden in een hoofdrol. (Thirty Tigers)