Jim Wyly, The Artisan

Muziek is in de jeugd van Jim Wyly altijd aanwezig. Folk, R&B en rock ‘n’ roll zijn constanten in zijn jeugd en tienerjaren in Tyler, Texas. Hij reist rond met groepen als Movin Target en The Lunar Rollers. Het is vaak sappelen, maar in elke zaal wacht een maaltijd en wat publiek. Jarenlang schrijft de Amerikaan aan eigen liedjes. Op 72-jarige leeftijd (!) is er een debuut. The Artisan is het resultaat van lang schaven, heel veel spelen en luisteren naar eigen invallen en het uitnodigen en spelen met de juiste mensen om tot een groots debuut te komen.

Producer en singer-songwriter Chuck Hawthorne heeft maandenlang met Wyly in de studio aan de liedjes op The Artisan gewerkt. Voordeel was dat er geen haast was. Veertig jaren heeft de intussen bejaarde muzikant gebruikt om zijn nummers te schrijven. De keuze voor de begeleidende muzikanten is eenvoudig. Wyly nodigde vrienden uit die uitblinken op hun instrument. Ray Bonneville is een kanjer op mondharmonica, Javier Chaparro vult professioneel en vol emotie op viool de juiste gaatjes, percussionist Jorge de Armas is een professioneel pur sang en Libby Koch kan met haar stem in elk nummer aansluiten bij de muziek van Wyly. Hawthorne is een producer die op zoek wil naar het geluid van de muzikanten waar hij meewerkt. Hij heeft geen eigen stempel op de composities van Wyly willen drukken.

The Artisan is een geweldig debuut. De langspeler ademt rust, onthaast en barst uit de voegen van de kwaliteiten die de muzikanten inbrengen. Elf nummers voor ruim vijftig minuten muziek. ‘Mr. Snowman’ is de bijna zes minuten durende opener. In het intro is er een bijna jankende mondharmonica, de gitaren klinken warm en de percussie ondersteunt op de juiste momenten. De stem van Wyly is doorleefd en spat zuiver.

Afsluiter ‘The Artisan’ laat als elfde nummer nog een keer de kwaliteit, het plezier en het vakmanschap horen. In elk van de voorgaande nummers is veertig jaren ervaring te horen. Wyly weet in de samenwerking met zijn kompanen al die muzikale bagage om te zetten in kwaliteit. Langspeler The Artisan is het jeugdig klinkende debuut van de bejaarde geweldenaar Jim Wyly. Chapeau! (Independent)