Ben Kunder, Better Human

Ben Kunder is een singer-songwriter uit Toronto, Canada. In zijn woonstad werd Ben’s tweede CD (in 2015 verscheen ‘Golden’) opgenomen onder leiding van producer Aaron Goldstein (tevens pedal steel gitaar, hij speelde o.m. bij de Cowboy Junkies en Daniel Romano). Wat met name opvalt bij het beluisteren van de nieuwe CD is de volle invulling van de begeleiding met een hoofdrol voor strings en stemmen naast uiteraard gitaren (Ben zelf en Aaron), bas, drums, percussie en keyboards. Wat de stemmen betreft, naast de prachtige en gevoelige tenor van Ben horen we een zestal anderen, waaronder Oh Suzanna, Sarah MacDougall en de dames van ‘Ladies of the Canyon’ Maia Davies en Jasmine Bleile. Qua sfeer doet de CD mij sterk denken aan Art Garfunkel, mooie gevoelige ballads naast een enkel iets steviger liedje (in dit geval bijvoorbeeld ‘Lay Down’  met zijn elektrische gitaar (Ben of Aaron?) en een orgel (Thomas Hammerton or Anthony Carone), de muziek is dus een combinatie van orkest folk en soft pop (of country pop, whatever you like). De teksten zijn uit het eigen leven gegrepen, met name het gevecht van de mens om structuur te brengen in diens leven, maar ook over de geboorte van zijn kind (‘Night Sky’).

‘Better Human’ is een fijne, een beetje symfonisch overkomende CD van een prima songwriter met een aangename stem en, naar ik aanneem samen met producer Goldstein, een goed gevoel voor mooie arrangementen. (Independent, Comino Music).