BJ Baartmans, Verzamelaar

Singer-songwriter Bart-Jan Baartmans, beter bekend als BJ Baartmans heeft veel opdrachten gekregen in de loop der jaren. Een lied voor een liedproject over Kamp Vught (‘De Trein), ‘Rondemiss’ als themanummer voor een jaarlijkse wielren-talkshow in Nijmegen, ‘Stil Geluk’ als soundtrack voor een niet uitgevoerd boek- en filmproject over een aangekondigde zelfgekozen dood, twee songs voor een door hem geproduceerd album voor Natuurmonumenten (‘Stroom’  en ‘Tiengemeten’). Ze waren de opmaat voor een bijzonder album van deze voortreffelijke Brabantse artiest met zijn hese stem en mooie zachte g. Er waren ook nog songs die in zijn live-repertoire zaten, maar nooit op een CD terecht zijn gekomen en een heerlijke jazzy cover van de bekende blues-klassieker ‘Nobody Knows You When You’re Down And Out’, obligaat vertaald als ‘Niemand kent Je’ (als je ten onder gaat) .In de begeleiding horen we waarin naast ras gitarist BJ (ook dobro, mandoline, banjo, bas) Mike Roelofs (B3, piano, harmonium, drums), Bart de Win (piano, accordeon), Gerco Aerts (bas) en Sjoerd van Bommel (drums). De CD bevat uitsluitend in het Nederlands gezongen liedjes en twee mooie instrumentaaltjes.  BJ heeft zijn eigen stijl ‘Americana’ met ruimte voor rock, prachtige ballades, soul en jazz (in ‘Niemand Kent Je’ speelt Emil Szarkowicz klarinet).

BJ Baartmans kondigt de CD aan als een verzameling ‘leftovers’, maar komt met een uitstekende Nederlandstalige CD, waaraan weinig collega’s kunnen tippen. Super!!! (Continental Record Services)