Jimmy Rankin, Moving East

De Canadees James Kevin Rankin is van 28 mei 1964. Als tiener debuteert hij op de planken binnen The Rankin Family, een muzikaal gezelschap dat werd gevormd in de jaren zeventig. De groep die regelmatig wisselt van samenstelling, laat de folk rocken en tempert de rockmuziek met scheuten country. Jimmy Rankin is aanvankelijk vooral als zanger aanwezig. Vanuit het koortje op de achtergrond wordt zijn rol groter, pakt hij de gitaar op, schrijft zijn eerste nummers en krijgt de microfoon op de voorgrond. Na geproefd te hebben van het succes besluit hij naar Amerika te vertrekken en solo te gaan.

In 2001 debuteert Rankin met het album Song Dog. De schijf bevat hits als ‘Followed Her Around’, ‘Here In My Heart’ en ‘Cool Car’. Na veel releases, talloze prijzen en nog veel meer optredens besluit Rankin in 2017 van Nashville terug te verhuizen naar Dartmouth, Nova Scotia in Canada. “The last straw was the crazy US political climate. It was time to go home.” Jimmy Rankin is de zoveelste artiest die het huidige Amerika de rug toekeert. Moving East is de veelzeggende titel van de dit jaar verschenen soloschijf.

Elf nummers op deze langspeler. Nog altijd is Rankin in staat Americana te componeren die gevuld is met rock en folk. In veel van de nummers is vooral vakmanschap te horen. ‘Loving You Never Gets Old’ en ’Thin Ice’ klinken als gemakkelijk geschreven liedjes die zich snel nestelen tussen de oren van de luisteraar. Vakmanschap betekent op Moving East niet in alle gevallen dat de nummers kwalitatief overeind blijven. ‘Hail Away The Whale’ is een erg gemakkelijke singalong, met een simpele tekst om bij concerten mee te brullen. Het is zo’n nummer dat vanaf een podium voor sfeer zorgt, maar vanuit de luidsprekers in de huiskamer vrij snel verveelt.

‘These Roads’ is een sleutelnummer op de langspeler. In de ballade verhaalt Rankin over de waarden van familie, rijdt terug in de tijd en zingt vanachter het stuur over de belangrijke waarden in zijn leven. Nadenken, schrijven en zingen over verdriet en blijdschap maakt elke singer-songwriter sterker.

Moving East is een productie met mooie thema’s, sterke Americana nummers en een enkele uitglijder. James Kevin Rankin gaat zonder enige twijfel in Canada de weg op met dit nieuwe materiaal en hij zal op vele plekken met enthousiasme worden onthaald. Terecht! (True North Records)