Melissa Carper & Rebecca Patek, Brand New Old-Time Songs

Alweer zes jaar geleden mocht ik de CD ‘Back When’ (Independent Music Award ‘Best Country Album’ van 2011) van The Carper Family recenseren. Melissa Carper speelde de bas in dat trio, hun muziek was een heerlijke mix van bluegrass, folk en old-time music. Melissa (banjo, bas, gitaar, zang, was o.m. te zien en te horen in A Prairie Home Companion en Mountain Stage) is terug, nu in duovorm met Rebecca Patek (fiddle, gitaar, zang, kreeg in 2016 een award (‘Best Bluegrass CD’)voor haar solo-CD ‘Come Up And Meet Me’ ). Dat dit duo de Amerikaanse Old-Time traditie omarmt blijkt uit de titel van de CD. Tien van de elf songs op de CD (helaas maar iets maar dan 30 minuten speelduur) zijn zelf geschreven (Carper bracht er 5 in, Patek 3, twee schreven ze samen), Nummer elf is een cover van ‘Death Of Sis Draper’ (Guy Clark/Shawn Camp, met sterke verwijzingen naar de klassieker ‘Shady Grove’). De liefhebbers begrijpen nu wat ze kunnen verwachten, heerlijke rootsmuziek met verwijzingen naar bekende traditionals, messcherp en fraai gezongen duet vocals, met een hoofdrol voor de licht slissende en hese stem van Carper. Patek zingt de lead in het a capella gebrachte ‘Thought I Heard You Singing’, een heerlijke blijk van hun kunnen. De aandoenlijke ballad ‘Almost Forgot About You’ met een minimale begeleiding is een ander hoogtepunt. Rest nog te vermelden dat er op ‘Little Mousey’ hulp is van Eric Witthams als Hambone (dansen en springen, klappen en slappen om een ritme-instrument na te doen). Witthams deed ook al het technische werk voor de CD.

Hedendaags authentieke sound van twee topmensen in het Bluegrass en Old-Time veld. Verrassend en aangenaam. Ga luisteren! (Independent)