The Space Age Travellers, @dventures in The Shadows

Singer-songwriter Bart-Jan Baartmans, beter bekend als BJ Baartmans is een bezig manneke. Behalve werken aan zijn eigen songs, het opnemen ervan met zijn verschillende bandjes als ‘BJ’s Wild Verband’ of als solo-project, met zijn talrijke CD’s als gevolg, is hij een veelgevraagd begeleider en sessiemuzikant en producer. Hij heeft een lange reeks vaderlandse en buitenlandse artiesten begeleid, om wat namen te noemen: Iain Matthews, JW Roy, Oh Suzanna, Brian Webb. In 2005 was hij begeleider van de helaas recent (op veel te jonge leeftijd) overleden goedlachse Tasmaanse Audrey Auld, in een concert waar ik hele fijne herinneringen aan heb.

BJ’s nieuwste project is een ode aan de gitaargroten van de vorige eeuw en ook een beetje deze eeuw, zoals Hank B. Marvin (The Shadows), Les Paul, Duane Eddy, Jerry Miller (de gitarist van Eilen Jewell), maar ook Richard Thompson, Ry Cooder, Bill Frisell enz. Samen met Sjoerd van Bommel (drums) en Gerco Aerts (bas) brengt hij onder de naam ‘The Space Age Travellers’ (veel van zijn geliefde gitaristen stammen uit de Space Age, immers) een 15tal prachtige instrumentaaltjes, alle geschreven door Baartmans. Hij laat eens te meer horen dat hij misschien wel de beste gitarist van ons land is in dit genre, en ook een zeer begenadigd songwriter is. Machtig leuk, heerlijk gevarieerd, bedenk maar een gitaarstijl en je vind hem op de CD terug. Bluesy, jazzy, folky, rockabilly, alles komt langs, slide gitaar, ‘gewone’ elektrische gitaar, whatever. Luister en geniet.

BJ Baartmans verrast keer op keer met zijn opgenomen werk. Geen twee CD’s zijn inwisselbaar, wat is de man universeel begaafd. Heerlijk werk! (Continental Record Services)