Aaron Lee Tasjan, Karma For Cheap

“The sound of this record is a little more rough and ready, more raw than anything I’ve done before.” Het huidige politieke klimaat in Amerika gaat Aaron Lee Tasjan niet in de koude kleren zitten. “We’re living in a pretty raw feed right now and a lot of these new songs reflect that. They deal with the deluge of horseshit every day.”

In het begeleidende schrijven bij Karma For Cheap is Tasjan uitgesproken over zijn thuisland. Er is bijna schaamte voor de leiders van zijn land. Gelukkig is er de muziek. Luisteren naar Karma For Cheap betekent terugdenken aan The Beatles en Tom Petty. Lennon, McCartney en Petty zijn in de tien nummers op dit derde album van Tasjan terug te vinden. Ondanks de politiek weinig opwekkende tijden giet de Amerikaanse singer-songwriter de genoemde invloeden in prima Americana.

Aaron Lee Tasjan debuteert na een serie EP’s in 2015 met de langspeler In The Blazes. Het album van de Amerikaanse debutant ademt vooral The Beatles, David Bowie en Badfinger. Tasjan componeert leentjebuur met Engelse invloeden. Langspeler Silver Tears vervolgt in 2016 diezelfde weg. Opgewekte Americana, kritische teksten met Engelse uptempo melodieën. Tasjan maakt vooral pakkende nummers en schrijft teksten die politiek veelzeggend zijn. Hij leent de melodielijnen – ook – van George Harrison, maar durft zo uitgesproken als John Lennon te zijn.

Op Karma For Cheap zet Tasjan de jaren geleden ingezette lijn voort. Tien nummers en tien keer is het prijs. Ondanks de soms wat donkere en waarschuwende teksten klinken de nummers licht en barstensvol lekkere riffs. Hij maakt opnieuw gebruik van zijn belangrijke muzikale invloeden maar schuift kwalitatief steeds dichter naar zijn invloeden. Dit derde album van Aaron Lee Tasjan is een voorlopig hoogtepunt in een vooral kwalitatief groeiend oeuvre. (New West Records)