Mickelson, A Wondrous Life

Het levensverhaal van Scott Mickelson kent veel gedenkwaardige gebeurtenissen. Het is een geschiedenis met vooral leerzame momenten en is indrukwekkend genoeg om er deze recensie mee te openen. Daarbij zijn de voor- en tegenspoed van deze Amerikaanse bard In Nederland nog onvoldoende bekend. Dus eerst genieten van de feiten uit een intussen lange carrière en dan doorlezen naar de indrukwekkende nieuwe langspeler A Wondrous Life.

Als tiener tekent Scott Mickelson zijn eerste platencontract en treedt op in bijvoorbeeld CBGB’s in New York. Hij is onderweg met muzikanten als Dave Van Ronk en krijgt adviezen van Sid Bernstein, promotor van The Beatles in Amerika. In de jaren negentig speelt Mickelson in Fat Opie. De groep krijgt een contract van Elliott Roberts, de toenmalige manager van Neil Young en Tom Petty. Fat Optie wint een talentenjacht bij MTV. Sponsor 7-Up keert het prijzengeld van $15.000,00 echter niet uit en een tournee met Neil Young komt niet van de grond. Na vijf albums hangt Mickelson de gitaar in de spreekwoordelijke wilgen.

In 2003 volgt hij op advies van zijn vrouw een opleiding aan een kunstacademie, studeert af, wordt vader, treedt solo nog her en der op en schrijft en tekent het kinderboek Artichoke Boy. Bij een expositie vraagt de eigenaar van de galerie hem Fat Optie eenmalig bij elkaar te roepen. Na het optreden legt Mickelson de penselen neer en besluit de groep nieuw leven in te blazen. Fat Opie neemt het succesvolle album Victoryville op.

In 2015 verschijnt solodebuut Flickering. Met veel gastmuzikanten zet Mickelson een veel bekroonde langspeler in elkaar. Intussen bestiert hij een studio en is druk met de producties van anderen. In verloren uurtjes werkt hij aan eigen nummers . “My decision to do this album by myself than with a ton of other musicans wasn’t based on ego, it was because I’d become so busy as a producer I had to squeeze in my own work whenever I could.” In 2018 komt A Wondrous Life uit.

Tien verhalen op deze langspeler. Mickelson speelt, met uitzondering van de drums en de blaasinstrumenten, alle instrumenten. Hij is veelal alleen in de studio. Elk probleem lost hij zelf op. De opnames van A Wondrous Life zijn een zoektocht naar diepe zielenroerselen en een verslag van de muzikale reis die hij heeft gemaakt.

Opener ‘Plastic, Vinyl & Leather’ komt vanuit de verte aanrollen. Het nummer groeit met elk akkoord. De stem van Mickelson klinkt helder, de koortjes tillen het nummer met elk couplet naar een hoger niveau. Uiteindelijk is het superieure folkrock, het nummer wordt een onweerstaanbaar deinende Americana track. Een song is soms meer dan de som der delen!

Pointing to a wondrous life
Ain’t it a wondrous life
Ain’t it a wondrous life
And I want to be here now

Mickelson gebruikt gebeurtenissen uit zijn eigen leven. In ‘Hail Marys’ verhaalt hij over het leven onderweg, de mensen in elke volgende stad.

I got my GPS for company, I’m never alone
Life out here is so simple. Until I get home.
Who do I thank for the wide open spaces. (-)
It’s not what you’re driving to, it’s what you’re running from. (-)
Hail Marys, they don’t work out here.

Het is alsof de luisteraar in de studio zit, luistert naar de tekst van de muzikant onderweg en hoort hoe het nummer groeit. De nummers verdienen luistertijd. De teksten zijn uit zijn eigen leven gegrepen. In mooi beschreven scenes vertelt de singer-songwriter, muzikant, componist en producer over gebeurtenissen uit het verleden. Hij kijkt om zonder wrok, verhaalt over de lessen die hij heeft geleerd. In ‘Motherless Son ‘tekent hij op:

These are the words of a motherless son
These are the eyes of a fatherless man
But I know what I’ve had to overcome
Has made me who I am.

Mickelson heeft getoerd met mensen als Jim Lauderdale, Nick Lowe, Dr. John, Jonathan Richman, Peter Case en Griffin House. Leg de juiste delen van deze muzikale coryfeeën bij elkaar en het geluid van Mickelson wordt hoorbaar. Op A Wondrous Life sluit hij af met een ode. De track ‘B. Wilson’ is het instrumentale verhaal over Brian Wilson. Alsof Mickelson de hoed afneemt voor een van de grote Amerikaanse componisten van de afgelopen tientallen jaren. Het is een fraai eerbetoon.

Scott Mickelson neemt met zijn tweede solo langspeler, plaats in bovenstaande galerie van invloedrijke muzikanten. A Wondrous Life telt alleen maar fraai vertelde en gemusiceerde verhalen. Indrukwekkend!