Grouchy Like Riley, Grouchy Like Riley

Grouchy Like Riley is het project van een drietal sidemen uit Austin, Texas. We kennen gitarist, vocalist (tevens basgitaar en percussie) Marvin Dykhuis (geboren en getogen in Michigan) van zijn werk met de Texaanse nachtegaal Tish Hinojosa, keyboardheld (piano, hammond orgel, vocals) Chip Dolan van zijn optredens in ons land met o.m. Sam Baker en Jimmy Lafave, terwijl Danny Britt (komt uit Kentucky) relatief onbekend is in ons land, maar hij is in Austin een grootheid. Het trio treedt als zodanig op, maar voor de CD was er hulp op basgitaar, drums en incidenteel harmonica en piano (een andere Austinheld, Chris Gage). Ik vroeg een verklaring voor de naam waaronder ze optreden: ‘Riley is een prima pianist die o.m. met Jerry Jeff Walker en Willie Nelson optrad. Hij is al een paar jaar ziek en treedt daardoor niet meer op. Hij komt over als een mopperaar (grouchy), maar is eigenlijk een aardige vent. En wij kunnen af en toe best lekker mopperen …..’. Terug naar de CD, waarop 11 songs staan, waarvan 10 geschreven door de mannen zelf in diverse combinaties. Twee van de songs, waaronder mijn favoriet ‘Do Me Like That’ schreef Britt met Jon Ims en de elfde song is een cover van Steve Califf’s ‘Ain’t no Berry’, een song met verwijzingen naar Chuck Berry en veel leuke woordspelingen rond het woord berry. Het geheel is een fantastisch geslaagd Americana-project met lekker veel rock ’n roll en een tweetal subtiele nummertjes aan het eind, ‘Worry Bout Me’  (Dolan/Dykhuis) klinkt als een jazzy liedje (denk aan de Ink Spots) uit de fifties en de afsluiter, het instrumentaaltje ‘Riley’s Reprise’ (Dolan) is een door piano en harmonica gestuurd midnight-liedje.

Een werkelijk fantastische CD van een trio sublieme musici uit Austin. Top-Americana, een must voor iedere rechtgeaarde liefhebber van het genre. O, konden we ze overhalen om in ons land wat optredens te doen! (Independent)