Paul Collins, Out Of My Head

Cult rocker! Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw maakt Paul Collins rockmuziek met precies de juiste scheuten folk en Americana. In de jaren zeventig maakt hij een drietal albums met The Nerves. Het trio maakt powerpop, die in Engeland en Amerika in de smaak valt. Om verwarring te voorkomen is zijn volgende project The English Beat. Collins maakt gewoon nog dezelfde powerpop, terwijl de Engelse groep The Beat internationaal scoort met ska. De Amerikaan is vooral cult. Groot succes bij een miljardenpubliek is nooit zijn doel. Hij wil een goed belegde boterham en slaagt daar al vele jaren in.

Paul Vincent Collins, geboren in 1956 in New York is componist, gitarist, schrijver en producer. Zijn solodebuut Paul Collins verschijnt in 1992. Out Of My Head is de achtste langspeler onder zijn eigen naam. Elf nummers op deze release en die nemen – slechts! – 32.33 minuten.

Collins heeft voor Out Of My Head gebruik gemaakt van muzikanten waar hij al jaren meespeelt. Paul Stingo beroert de bas en Jason Perrillo speelt slaggitaar en toetsen.

Out Of My Head is een schijf gevuld met rock ‘n’ roll. Collins heeft vooral pakkende, simpele nummers geschreven met strakke melodieën en deze met hoorbaar plezier ingespeeld. Deze release duurt iets meer dan een half uur en alleen daarom is het logisch om het product een aantal keren achter elkaar te beluisteren. Out Of My Head kan die herhaling met groot gemak hebben. (Alive Natural Sound Records)