Reg Meuross

Het Duitse kwaliteitslabel Stockfisch slaat weer toe en komt met een prachtig subtiele Britfolk-CD van een veteraan, Reg Meuross. De man is al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw actief in de muziek. Aanvankelijk maakt hij deel uit van groepen als ‘The Panic Brothers’ en ‘The Flamingos’ (een CD), in 1996 verscheen zijn solo-debuut, gevolgd door vijf andere, voordat Stockfisch hem omarmde. Zoals dat een echte folkie betaamt schrijft hij songs over bestaande en niet bestaande mensen en over hun ellende. Op de nieuweling komt o.a. zijn land komt aan de beurt, in ‘England Green and England Grey’ betreurt hij de vele fabriekssluitingen en de teloorgang van de NHS (National Health Service), maar geeft hij ook hoog op over ’s lands culturele verworvenheden als o.m. John Bull en Lennon & McCartney. Andere songs gaan over een zoon die herinneringen aan zijn hardwerkende vader (timmerman) ophaalt en beschrijft hoe zijn vader kapot gaat nadat diens vrouw hem heeft verlaten. De bekende crooner uit de jaren 50 (‘Cry’) Johnny Ray staat centraal in “Looking for Johnny Ray’. Enzovoorts. In de begeleiding (helaas slechts in een enkel nummer) de bekende heerlijke fretless bass van Hans-Jörg Maucksch – zeer bepalend voor het totaalgeluid, ook op bas Antoine Putz, verder Ian Melrose op gitaar, Lutz Möller op keyboards, Beo Brockhausen op sopraansax, bowed psaltery (een soort luit of citer) en autoharp, verder additionele cello en viool en achtergrondzang van Lea Morris.

Niet interessant voor de liefhebbers van snerpende elektrische gitaren, maar wel voor de liefhebbers van gevoelige folk, songs met een mooie melodie en diepgang. Aldus Reg Meuross! (Stockfisch).