Tip Jar, Onward

Ik ben een zeer gelukkig mens! Een bevoorrecht recensent! Toen ik in 2009 van Jan Janssen de eerste CD van Bart de Win, de Rotterdamse jazzboy die een Brabantse Americana-aanhanger werd, mocht recenseren was ik zoals de Amerikanen dat zo mooi weten te zeggen, ‘Flabbergasted’ (in het Nederlands zoiets als ‘Met stomheid geslagen’, ik houd het op ‘zeer aangenaam verrast’). Die man kan er wat van! Na zijn drie solo-CD’s (2009-2012) besloot hij met zijn partner (ze was al te horen op Bart’s CD’s) Arianne Knegt door te gaan als Americana-duo onder de naam ‘Tip Jar’ (in de USA spelen veel artiesten voor fooien die door de aanwezige luisteraars worden gedaan in de fooienpot, de zg tip jar). Vanaf 2014 was het optimaal genieten van achtereenvolgens ‘Back Porch’-2014, ‘Let Go’-2015 en ‘Gemstone Road- 2017. En dat Tip Jar steeds beter raakt ingespeeld wordt weer duidelijk in de vierde CD, ‘Onward’. Bart zorgde weer voor een dozijn schitterende songs (‘Keep On Rolling’, ‘The Woman I Am’ en ‘Another Dublin Blues’ schreef hij samen met Arianne), de begeleiding is weer groots in zijn diversiteit. De vrienden van Bart uit Austin, Texas, met name Walt Wilkins en leden van zijn band, The Mystiqueros, doen weer heerlijk mee: Bill Small speelt  bas en zingt regelmatig mee, Ray Rodriguez  drumt, Corby Schaub speelt elektrische gitaar en slide gitaar en Walt (ook op gitaar), zijn vrouw Tina en Jimmy Davis brengen hun vocals in. Daarnaast speelt de Austin legende Lloyd Maines op zijn steel gitaar. Bart is indien mogelijk een bandlid – als pianist/accordeonist (hier speelt hij ook nog Rhodes, Wurlitzer, gitaar, glockenspiel, ukulele, tambourine) . Uit ons eigen land zijn er dan nog Joost van Es op viool,  BJ Baartmans op dobro en bouzouki en Harry Hendriks op banjo, ukulele en gitaar. Samen met een andere klasbak uit Austin, tevens een Mystiquero, Ron Flynt, en Bart produceerde Walt deze geweldige CD, die opgenomen werd in Ron’s Jumping Dog Studio in Austin met additionele opnames in Texas en Nederland.

Ik zei het al bij de recensie van ‘Gemstone Road’: Tip Jar is de beste Americana-formatie van ons land. En dat bewijzen ze nu weer! Een heerlijke mix van folk, country, blues, soul en pop. Prachtige songs, mooie teksten en sublieme begeleiding. Een topper in het genre!( Shine a light Records)