Thea Hopkins, Love Come Down

Thea Hopkins (zang, banjo, akoestische gitaar)  is een singer-songwriter uit Boston, Massachusetts met indiaanse achtergrond (ze maakt deel uit van de Aquinnah Wampanoag stam). Met de EP ‘Love Come Down’, helaas maar 6 nummers en 21 minuten, is zij aan haar vierde CD toe. Maar wat een bijzonder album heeft zij het licht doen zien. Bij het beluisteren valt in de eerste plaats de bijzondere stem van Thea op en daarnaast de fraaie jazzy arrangementen met een belangrijke rol op vier songs voor Tom Halter (van het jazzcollectief ‘Either Orchestra’) op trompet en flugelhoorn. Dan is er een prachtige bijdrage op harmony zang en gitaar van Noel Paul Stookey (was destijds de Paul in Peter, Paul & Mary) in ‘The Ghost of Emmett Till’. De doorbraak van Thea als songwriter was in 2004, toen Peter, Paul & Mary haar ‘Jesus is on the Wire’ opnamen. Verder horen we Tim Ray (bekend van Lyle Lovett) op piano en Mimi Rabson op viool en natuurlijk zijn er bijdragen op bas, drums en elektrische gitaar. Bijzonder op een van de mooiste nummers van de EP, ‘Mississippi River, Mississippi Town’ is het gebruik van een E-bow, een hulpmiddel voor de elektrische gitaar die gebruik maakt van een magnetisch veld dat de snaar voor onbepaalde tijd tot trillen kan brengen.

Maar de EP wordt gedragen door de wonderschone stem van Thea, wat met name het wiegeliedje ‘Until Then’ (let ook op de trompet in de begeleiding) tot een heerlijk hoogtepunt van de schijf opwaardeert. Heel fijn gedaan! Maar wel op de repeat zetten! (Independent)