Mo Lowda & The Humble, Creatures

In 2013 debuteert dit trio muzikanten uit Philadelphia. Curse The Weather maakt indruk en Jordan Caiola, Shane Woods en Nate Matulis zoeken podia in de thuisstad voor optredens. Zoals een nieuwe beginnende groep graag doet. Gewoon overal spelen, op elke straathoek staan luisteraars en in elk café komen bezoekers met muzikale interesse.

De shows verkopen uit, de naam van Mo Lowda & The Humble golft door de stad. Energieke optredens en muziek vol verrassende rootsrock met bezoekjes aan het geurende moeras en vele vette scheuten blues. Na Philadelphia is het de beurt aan Amerika. Met een betere bus op weg naar onbekend publiek. In 2016 verschijnt Act Accordingly. De release ademt ervaring, beter samenspel, gegroeide liedjesschrijvers en vooral veel plezier. Mo Lowda & The Humble willen buiten de landsgrenzen kijken, optreden in het buitenland.

Na de eerste stappen in Europa besluit Nate Mutalis de bas in de wilgen te hangen. Jeff Lucci vervangt, schrijft mee aan nummers en doet duiten in het productionele zakje.

Dan verschijnt eerder dit jaar Creatures. Het derde album dat de statuur in Amerika moet bevestigen en de markt in Europa openbreken. De release opent met ‘Creatures I’, een soundscape aanvankelijk zonder veel richting. Stemmig, natuurlijk maar ook wat stuurloos. ‘Card Shark’ volgt en is een geweldig anthem. Americana met precies de juiste dosis rock, een verslavende track die in elk radioprogramma past. Mo Lowda & The Humble maken geen muziek voor de Arbeidsvitaminen of obscure programma’s laat op de avond. ‘Card Shark’ kan in elk programma op elk uur gedraaid worden.

Acht nummers later is Creatures voorbij. ‘Shells’ verhaalt over de wapenwedloop in Amerika en het mislukken van matigend beleid. ‘Creatures II’ is opnieuw een soundscape die na diverse keren beluisteren zorgt draagt voor het cement tussen de losliggende delen, de individuele songs.

Creatures zou voor veel luisteraars in Europa de kennismaking met dit trio kunnen zijn. Het is een kennismaking die nieuwsgierig maakt, die vraagt om optredens in Europa en, om preciezer te zijn, op de Nederlandse podia. Mo Lowda & The Humble hebben de festivals gemist. Geef ze een plek op de planken dit najaar. Kwaliteit, en gegarandeerd een meer dan prima avond. (Black Pike Records)