Eric Bibb, Global Griot

Opnames in Frankrijk, Zweden, Engeland, Canada, Jamaica Ghana en Amerika. Het tweeëntwintigste album van Eric Bibb kent vele vlieguren. De Amerikaanse zanger heeft de afgelopen jaren diverse landen bezocht en op erg veel plekken studiotijd geboekt om met plaatselijke musici opnames te maken. Global Griot wil zoveel zeggen als verteller die de wereld over zwerft. Daarbij is het belangrijk om de lokale verhalen in de songs aan bod te laten komen en deze via de muziek door te geven. Bibb is zo’n verhalenverteller. Hij wil de waarden uit het verleden op zijn albums vastleggen, maar schuwt ook de hedendaagse politiek niet. Beste voorbeeld is de track “What’s He Gonna Say Today’, een aanklacht tegen de twitterende racist Donald Trump.

Religie is een belangrijk onderdeel binnen de teksten van Bibb. Titels als ‘Send Me Your Jesus’, ‘Let God’ en ‘Spirit Day’ geven de richting aan waar Bibb de oplossingen zoekt. Muzikaal is er veelal meer te genieten dan tekstueel. Daarbij zijn er enkele teksten in het Afrikaans. De muziek klinkt relaxed. Het is alsof J.J. Cale en Ry Cooder op een podium staan met Paul Simon en Eric Bibb. Af en toe laat Bibb horen dat hij schatplichtig is aan grote namen uit de muziekwereld. De Amerikaan is echter geen imitator, hij verdient zijn eigen plek op de planken bij de grote muzikanten van de hedendaagse wereldmuziek.

Eric Bibb gaat ernstige onderwerpen niet uit de weg. Hij durft zich uit te spreken over de hedendaagse Amerikaanse politiek en over de doorgeschoten consumptiemaatschappij. Bibb kijkt niet cynisch naar deze zaken. De boodschap is positief en in alle gevallen is er plezier in de muziek.

Humanity might seem divided.
By skin color an’ religion.
I believe the truth is we’re united.

Global Griot is een dubbelaar, twee cd’s met maar liefst vierentwintig nummers. Er valt veel te genieten op deze langspeler. Natuurlijk had Bibb kritisch kunnen selecteren en dit album kunnen beperken tot een schijf. Het is goed dat hij dat niet heeft gedaan. Global Griot vertelt vele verhalen, de een wat sterker dan de ander. Het zijn in alle gevallen verhalen die het verdienen om op deze release te staan. (DixieFrog Records)