Carl Broemel, Wished Out

Bij de eerste tonen van openingsnummer ‘Dark Water’ popt de naam My Morning Jacket bij de luisteraar op. De verslavende melodielijn, de meanderende gitaren, ‘Dark Water’ zou op elk album van deze Amerikaanse groep tot de favorieten behoren. De song staat echter op de zojuist verschenen soloschijf van multi-instrumentalist en lid van de groep Carl Broemel. En dan te weten dat eerder dit jaar Jim James, de frontman van My Moring Jacket, solo een nieuwe plaat heeft uitgebracht.

The Waterfall was in 2015 de laatste release van My Morning Jacket. James soleerde met Eternally Even (2015), Tribute To 2 (2017) en Uniform Distortion (2018). Wished Out van Carl Broemel verschijnt twee jaren na Fourth Of July (2016). De belangrijkste componisten van My Morning Jacket zijn productief genoeg, maar levert al die werklust ook de kwaliteit op die te vinden is op de releases van de groep.

Na ‘Dark Water’ zijn ‘Wished Out’ en ‘Malibu Shadow’ te horen. Het zijn ingetogen gitaar rock nummers. De stem van Broemel is sterker geworden en de begeleidende musici ondersteunen daar waar nodig. ‘Starting From Scratch’ is een live in de studio ingespeelde track. Akoestische gitaar, een drumkit, wat toetsen, backing vocalen waar ze horen, op de achtergrond. In alle eenvoud is het een geweldig nummer. ‘Rain Check’ is gemaakt voor een groter podium. De muziek versnelt, de productie is helder en de ‘man in control’ is Broemel.

De laatste productie van Jim James is teleurstellend. Uniform Distortion is een schel geproduceerd, moeilijk beluisterbaar werkstuk. Broemel doet het op zijn laatste plaat veel en veel beter. Acht nummers in ruim vierendertig minuten. Wished Out is een release die verslavend is en om draaitijd vraagt. Als gasten zijn onder meer te horen Robbie Crowell (Deer Tick) en Russ Pollard (Sebadoh). Het is nogmaals een indicatie waar Broemel zijn muziek haalt. Ergens tussen alternatieve indie en mainstream Amerikaanse rock vindt hij zijn parels. Luister maar naar Wished Out. (Thirty Tigers)