Meteen naar de inhoud

Katey Laurel, Daydream

Denver, Colorado is de woon- en werkplek van de lieftallige Katey Laurel. Ze werd geboren in de vroege jaren 80 van de vorige eeuw uit echte hippie-ouders, haar eerste levensjaren bracht ze door in een Volkswagen bus, waarmee haar ouders de USA doorkruisten. De ouders settelde zich uiteindelijk in het platteland van Colorado, waar de jonge Katey een liefhebster van paarden kon zijn. Ze studeerde piano en French horn, kreeg via haar ouders in eerste instantie liefde voor bluegrass en Appalachian folk mee, later kwamen daar allerlei invloeden uit populaire rock bij. Ze schreef haar eerste songs in college, nam haar eerste songs zelf op en slaagde erin bekendheid te krijgen met haar mengsel van folk en pop. Sinds 2004 verscheen een behoorlijk aantal CD’s van haar (ik telde er 32!, waarvan een flink aantal live opnamen), waarvan de in meerdere opzichten bijzondere CD ‘Daydream’, maar liefst vier jaar na de voorlaatste, de laatste is. Gezegend met een lieflijke, zachte, lichthese stem brengt Katey 6 nieuwe songs twee maal (‘Invisible’ zelfs driemaal), steeds afwisselend instrumentaal en gezongen. De speelduur is steeds exact dezelfde, dus lijkt mij duidelijk dat de stem(men) (op ‘Lifeboat zingt Dave Preston mee) er steeds bij gemixt zijn. Het zijn allemaal gevoelige songs, de titels zijn eenwoordig op ‘Be Gentle’ na. In de begeleiding, die spaarzaam is gehouden horen we een subtiele mandoline (Mike Morter) in een hoofdrol, daarnaast wat bas en drums en natuurlijk gitaar. Katey zingt over relaties (ze heeft een scheiding achter de rug en had de nodige gezondheidsproblemen), zoals ze zelf zegt: ’de relatie met jezelf, met de wereld, met je muzikale carrière, met anderen’.

Een bijzonder gevoelige, zachte, beschouwende CD van een bijzondere dame. De muziek kruipt in je, zowel instrumentaal als vocaal. (Independent)

Scroll To Top