Ben Glover, Shorebound

Over de Noord Ier Ben Glover heb ik voor het eerst bericht in 2014, toen ik zijn prachtige (Americana)-CD ‘Atlantic’ besprak. In 2016 kwam de man weer ter sprake, nu met zijn CD ‘The Emigrant’. Ter herinnering: de man is geboren in Colorado, maar is opgegroeid in Noord-Ierland en heeft een aantal jaren in Nashville gewoond en gewerkt. Hij woont nu vooral in Nashville, maar is regelmatig weer in Noord-Ierland, vaak als uitvalsbasis voor optredens in de UK en het vasteland van Europa. ‘Shorebound’, zijn prachtige nieuwe CD, is opgenomen in Nashville met wederom Neilson Hubbard als mede-producer (tevens bas, drums, orgel, percussie, piano en glockenspiel). En weer valt op hoe goed Ben weet te variëren. Op ‘Shorebound’  worden enkele bevriende artiesten een rol gegeven. Zo horen we Amy Speace, Angel Snow, Mary Gauthier, Gretchen Peters (Haar nummer, ‘Dancing with the Beast’  staat ook op haar nieuwe CD met dezelfde titel), Kim Richey, Ricky Ross, Anthony Toner en Robert Vincent meezingen op nummers, die zij samen met Ben schreven. Verder in de begeleiding o.m. de echtgenoot van Gretchen Peters, Barry Walsh op piano en verder bijdragen op cello, akoestische en elektrische gitaren. Een prachtige CD, geheel anders dan de voorganger met zijn Ierse ballades. Muzikaal begeeft Ben zich ditmaal in het gebied van pop, rock en folk. En het lijkt alsof Ben’s stem met de jaren steeds mooier wordt!

‘Shorebound’ is wederom een bijzonder geslaagde CD, en zo totaal anders dan voorgangers ‘Atlantic’ en ‘The Emigrant’. Binnenkort kom ik met de beschrijving en beoordeling van de nieuwe CD van zijn side-project, ‘The orphan brigade’, waarbij een groep artiesten, behalve Ben ook o.m. Will Kimbrough, Gretchen Peters, Barry Walsh en Neilson Hubbard  een weekje inspiratie opdoet voor nieuwe songs op een bijzonder locatie. (Proper Records)