Taivi, Rising Tide

Taivi is de naam van een vrouwelijke singer-songwriter uit Toronto in Canada, die met ‘Rosing Tide’ een uitermate sympathiek album op de markt brengt. Met Claire Lynch als mentor, Claire’s band als begeleiding (er zijn ook anderen actief op de CD), Claire zelf in de meeste background vocals kon het ook niet verkeerd gaan. Het resultaat mag er zijn, een mooie collectie van 13 eigen songs in het grote veld van folk/bluegrass/country/jazz met Taivi’s prachtige zuivere stem als grote troef. Met name het jazzy swingende ‘Rock My Heart’ bekoort mij, zeker als het wordt gevolgd door een heerlijk swingend countrydeuntje als ‘Parry Sound’. De CD bevat meer country en folk dan bluegrass, dat zeker, neem het heerlijke vlotte countrywalsje ‘One More Dance’, waar de fiddle van Bryan McDowell (speelt ook prachtig mandoline!) heerlijk zingt en Taivi verzucht: ‘There’s so much more, I want to say to you, will there ever be the chance? There’s so much more, I want to share with you, another day, another song, another dance’. In ‘Turn my Light on’ horen we Taivi op piano en een prachtige deels gestreken baspartij van Mark Schatz, aandoenlijk mooi! In ‘Get on Home’ heeft Taivi het koud, een normaal gebeuren in de Canadese winter. Goed voor een heerlijk positief liedje met een huppelende mandoline in de begeleiding: ‘River stopped when the ice froze and it’s cold, ah yes it’s cold. And the only thing you want is to get on home’. En het blijft mooi, heel mooi tot het eind van de 13 songs in 45 minuten op de CD.

Ik heb niet kunnen ontdekken of er al eerder werk van Taivi is verschenen. Dat zou ik ook willen horen na mijn euforie over dit prachtige album met zijn prachtige jazzy invloeden. (Independent)