Patrick Sweany, Ancient Noise

Ancient Noise schijnt al weer het 8e album te zijn van de rootsrocker Patrick Sweany. Hij debuteerde ooit in 1999 als een akoestisch, traditioneel spelende delta-bluesmuzikant met de schijf I Wanna Tell You. Mede onder invloed van Dan Auerbach ontwikkelde Sweany zich tot een gewilde rootsrocker, die de blues vakkundig verenigde met flarden folk, soul, pop, rock en funk. Voor de opnames van Patrick’s nieuwe album werd gekozen voor de vermaarde Sam Philips Recording Studio in Memphis. Sweany weet zich gesterkt met de hulp van bassist Ted Pecchio, drummer Ken Coomer en keyboardspeler Charles Hodges. Laatstgenoemde is een vermaarde sessiemuzikant van het legendarische soul-label Hi Records.

De nieuwe schijf opent met twee krachtige, onstuimige Mississippi Hill Country Blues-songs. Old Time Ways valt vooral op door het prachtige slide gitaarwerk van Sweany in combinatie met een opzwepende ritme sectie. Country Loving is prachtige country soul met een hoofdrol van Hodges op de piano. Lekker funky klinkt No Way No How met wederom prachtig slide werk van Patrick. Een prachtig liefdesliedje is Steady. “I spend my life not losing you…even if hard times do come back, your loving man is here to stay”. De song Cry For Amédé klinkt heel opwindend dankzij het heerlijke New Orleans Back Beat-ritme. Het is een lied over de Creoolse cajun-pionier Amédé Ardoin, die in 1934 door racisten in elkaar werd geslagen omdat hij een zakdoek van een blanke dame had aangenomen.

De sfeerrijke song Play Around zou niet misstaan in het oeuvre van soulzanger Ben E King. Sweany eindigt het album met een flinke uitsmijter. Victory Lap begint vrij rustig, maar kent een geweldige climax, waarbij Patrick vocaal nog even alles uit zijn keel gooit. Ancient Noise is een prachtig veelzijdig album, dat dit jaar waarschijnlijk hoge ogen gooit in de eindlijsten van Americana-liefhebbers.