Meteen naar de inhoud

Matty T Wall, Sidewinder

Perth, Australië. Halverwege 2016 speelt Matty T Wall de podia in zijn thuisland plat. Hij doet dat met een overtuigende mix van blues en rock. Debuutalbum Blue Skies ligt bij de uitgang van vele concertzalen en kroegen en krijgt desgevraagd wat vriendelijke woorden en een handtekening. Matty T Wall geniet van het leven onderweg en droomt van meer.

Opvolger Sidewinder is geen pompende testosteronplaat geworden, maar een behoorlijk uitgebalanceerd rockalbum met op de juiste momenten een lik blues, een riff soul en een temporiserende ballade. Daarbij kreunt Wall Sam Cooke’s ‘Change Is Gonna Come’ naar een goed einde. Het zijn allemaal plusjes voor Sidewinder.

Even terug naar debuut Blue Skies. Bij de vele optredens leert Wall bij. Natuurlijk zijn er aangeschoten bezoekers die hem goede raad in de oren brallen, maar zo af en toe is ook goed advies. Zou hij niet met een goede producer de studio in willen duiken voor een vervolg op Blue Skies? De vraag stellen is het antwoord geven!

Tijdens het toeren werkt hij aan nieuwe liedjes. Duidelijk wordt dat hij – inderdaad! – op de productiestoel een ervaren iemand wil hebben, een producer met een muzikaal indrukwekkend cv. Bob Clearmountain voldoet aan die eisen. Hij heeft gewerkt met The Rolling Stones, Bruce Springsteen, David Bowie en vele anderen. Clearmountain kijkt verder dan de traditionele aankleding van een nummer, rijdt als het nodig is een orkest de studio binnen en geeft elk nummer het gelikte geluid van een geslaagd concert.

Sidewinder is een volwassen en gevarieerd album geworden. ‘Leave It All Behind’ is bijna akoestisch, maar swingt dat het een lieve lust is, ‘Ain’t That The Truth’ is klaar voor een podium in een jazzclub en ‘Can’t Stop Thinking’ mag elk concert eindeloos afsluiten.

Matty T Wall laat met Sidewinder groei horen, zoveel is duidelijk. Misschien leunt de jonge Australiër wat te veel op de ervaren Clearmountain, maar dat zal duidelijk worden bij een volgende release. Voorlopig is het genieten van de combinatie oude rot en jonge rat op Sidewinder. (Hipsterdumster Records)

Scroll To Top