Candi Staton, Unstoppable

My life has been unstoppable. Candi Staton doet een poging de titel van haar laatste langspeler uit te leggen  in het persschrijven. Na een  carrière van meer dan vijftig jaren komt ze tot de conclusie dat ze veel, heel veel hoogte- en dieptepunten heeft meegemaakt. En bij de release van een nieuw album wordt niet gesproken over the lows, maar verhaalt de diva van de Amerikaanse R & B  en inlandse rootsdisco over the highs.

Natuurlijk wordt er in het persschrijven verhaalt over de stap voorwaarts die Staton met dit album zou maken. De schrede die een diva maakt moet goed hoorbaar zijn, maar op Unstoppable is vooral te beluisteren waar Staton de hulp zoekt. ‘People Have The Power’ is een compositie van Patti Smith. De intussen bejaarde punk poëet past op Unstoppable, omdat Staton op rustige wijze de politieke boodschap van Smith de microfoon inzingt.

‘(What’s So Funny’ Bout) Peace. Love and Understanding’ is een volgende cover. Het door Nick Lowe geschreven nummer krijgt een mooie en puntgaaf gezongen uitvoering.

Unstoppable bevat zes door Staton geschreven nummers. De zangeres stapt niet ver buiten de van haar bekende muzikale grenzen. Ze zingt deze langspeler vol zoals fans van haar willen horen. R & B, teksten met een juist portie emotie en hier en daar een goed uitgevoerde cover.

Is Staton Unstoppable? Het is wat gemakkelijk om allerlei conclusies te trekken en te typen met de titel van het album. Candi Staton, geboren op 13 maart 1940 (!!) is en blijft een diva, die sympathie opwekt. Ze slaagt er nog steeds in elke release vol te zingen met tracks die de fan wil horen. OK dan! Voorlopig is Candi Staton Unstoppable! (Beracah Records)