Jimmy Lafave, Peace Town

Het was een enorme dreun voor de Texaanse muziekwereld en de Nederlandse fans dat Jimmy Lafave op 21 mei 2017 overleed aan een agressieve vorm van kanker (de diagnose was enkele maanden eerder, zijn overlijden kwam dus niet onverwacht). Ik heb hele fijne herinneringen aan de concerten van Jimmy die ik tijdens SXSW tussen 2005 en 2014 in Austin kon bijwonen, waarbij de prachtige gedragen gebrachte covers van Dylan met name opvielen en (vaak) Radoslav Lorkovic lekker achterover leunend zijn accordeon tot het uiterste tergde. Gelukkig heb ik de nodige opnames van die heerlijke concerten. Jimmy had zijn eigen label, Music Road Records, en daarop werd postuum de dubbel-CD ‘Peace Town’ uitgebracht. Er wordt gezegd dat Jimmy met een onvoorstelbaar doorzettingsvermogen tot een maand voor zijn dood zo’n 100 songs heeft opgenomen, dus er zit nog veel moois in een vat. Over ‘Peace Town’ overigens kan ik slechts in superlatieven schrijven. Wat een testament! Prachtige covers van – uiteraard – Dylan (‘My Back Pages’, ‘What Good Am I’, ‘You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go’), maar ook van JJ Cale (‘Don’t Go To Strangers’), Robbie Robertson (‘It Makes No Difference’), Leon Russell (‘Help Me Through The Day’) en van Butch Hancock (‘Already Gone’, mijn absolute favoriet, ruim 7 minuten adembenemend mooi!). hij pakt ook nog een paar Guthrie-momenten op: voor ‘Peace Town’, ‘Salvation Train’  en Sideline Woman’, met lyrics van Woody Guthrie schreef Jimmy muziek. De songkeuze wordt mede beïnvloed door zijn onvermijdelijke afscheid, neem bijvoorbeeld ‘I May Be Used (But I Ain’t Used Up)’ (heerlijk rockend) en Tim Easton’s ‘Goodbye Amsterdam’ (‘Goodbye Amsterdam, I didn’t Want To Leave Just Yet’). In een iets andere context geschreven, maar…..

Nooit meer Jimmy Lafave in ons land, waar hij vaak was, de laatste jaren met Chip Dolan aan zijn zijde. Maar ik neem aan dat de erfenis nog niet ‘af’ is. Op naar nog meer schitterende covers (maar vergeet zijn eigen nummers niet!) van een Americana-hero, Jimmy Lafave. May He Rest In Peace. (Music Road Records)