Andrea van Cleef, Tropic Of Nowhere

De riff van openingsnummer ‘I Wanna Be Like You’ is vuig en smerig. Het zet de toon voor een prima langspeler van een Italiaanse muzikant. De naam Andrea van Cleef linkt misschien niet gemakkelijk aan Italië, maar de componist, gitarist en zanger heeft de opleiding en het begin van een carrière in zuidelijk Europa doorgemaakt. De voor de hand liggende volgende vraag is gemakkelijk. Hoe nu verder? Maakt Van Cleef de overstap naar Engeland? De podia in West Europa? De muziek op de langspeler Tropic Of Nowhere heeft kwaliteit genoeg om de planken van Europese podia in de fik te zetten.

Het album Tropic Of Nowhere telt elf nummers en even zovele keren is het de moeite waard om de oren te luisteren te leggen. Andrea van Cleef componeert gemakkelijk, laat af en toe horen waar hij de invloeden vandaan haalt en kneedt eigen delen muziek gemakkelijk met invloeden uit heden en verleden. Bij Van Cleef is het eindresultaat in alle gevallen prima beluisterbaar.

‘Get Some Sleep’ heeft een surfrock gitaar in het intro en breidt uit naar een prima country folk song. ‘The Highest Score’ is een pop ballade met hitpotentie. Het ritme wordt uiteindelijk op een bongo gevonden, terwijl Van Cleef door een tekst wandelt die lastig uit te leggen is.

‘Into The Great, Big, Black Nothing’ is weer onderhoudende rockmuziek, waarbij de toetsen diep de piano worden ingedrukt. ‘Queen Of The Dune Larks’ is een gedragen popnummer. De blazers vullen het intro en dan ontrolt er een song zonder woorden. Veelzeggende muziek waarbij de tekst wordt geschreven in het hoofd van de luisteraar.

En dan komen er nog vijf nummers. Niets eenvoudiger dan in een of twee zinnen iets te zeggen over deze nummers van Andrea van Cleef. Maar misschien is het voor een keer wel zo leuk, om te besluiten met de hoed omhoog. Na een of twee songs had Van Cleef deze criticaster overtuigd. De lezer van deze recensie moet allang willen luisteren naar de muzikale kwaliteiten van Andrea van Cleef. Chapeau voor Tropic Of Nowhere! (Rivertale)