Scott MacDonald, Start Living The Life You Want

Scott MacDonald is een Schotse singer-songwriter. Hij groeit op in Glasgow, in welke tijd hij onder de indruk raakt van het werk van onderen anderen Neil Young, Xavier Rudd en Mike Scott. Eenmaal zelf muzikant speelt hij frequent op festivals in de UK of staat in het voorprogramma van lieden als Seasick Steve en Bert Jansch. Het vaakst is-ie te vinden in dorpsbarretjes in de negorij van de Schotse Hooglanden. Soms steekt hij de UK-grens over, richting Amerika of – vrij recent nog – Nederland.

Hoewel hij al verschillende platen op zijn conto heeft, is zijn laatste soloplaat Start Living The Life You Want de eerste die ik van hem hoor. Veertien liedjes staan er op, een mengeling van akoestische folk, pop en wat blues, inclusief ‘n boodschap voor een betere wereld, die begint met te leven zoals je wilt leven. Zijn missie draagt hij uit door middel van kleine, serene, lieflijke, intieme, sfeerrijke liedjes met namen als The Stars Are Guiding Your Way, The Day We Came For You, Turned His Life Around, Peace On Earth, You Will Shine en Lucky Days. Titels die vijftig jaar geleden ‘in’ waren, maar vandaag de dag enigszins soft en naïef overkomen. Neemt niet weg dat hij een verfijnd talent bezit voor het schrijven, arrangeren en produceren van liedjes: eenvoud, rake melodietjes, pakkende refreinen en smaakvolle instrumentaties, waarin soms echo’s van JJ Cale, Lou Reed, vroege Bob Dylan en tal van Britse folkies als Lindisfarne doorklinken. Troubadour en romanticus MacDonald speelt praktisch alles zelf in, met elektrische- en akoestische gitaar, mandoline, harmonica, orgeltje en percussies, af en toe vergezeld van bassist Frankie Gibbon. Mooiste instrument: zijn stem. Mooiste nummer: het titelnummer. (eigen beheer)