Judy Blank, Morning Sun

Judy Blank voor mij een volkomen nieuwe naam. Kan aan mij liggen hoor, maar als er neder Americana gemaakt wordt doen die in de meeste gevallen onze kroeg aan. Zegt volgens mij nu ook iets over de ambities van deze nog jonge singer-songwriter.

Blank werd tweede bij Giel Beelen’s beste singer-songwriter van Nederland in 2013. Ze moest het afleggen tegen Michael Prins. Hoe dan ook promotioneel wordt flink gelobbyd om Judy Blank wereld beroemd te maken in Nederland.

Zo vertrok Judy Blank enige tijd geleden naar Nashville om daar de opvolger van haar debuutalbum When The Storm Hits op te nemen. Het plaatje heeft de titel Morning Sun meegekregen. Waarom haar melancholische jazz liedjes plaats hebben gemaakt voor een elftal aan easy listening countrypop liedjes, tast ik in het duister. Feit is dat deze nog piep jonge zingende nachtegaal zich als een muzikaal kameleon gedraagt. Niets mis mee maar om nu te stellen dat de liedjes op Morning Sun het parapluie-begrip van alternatieve country- en folkrock, want dat is toch Americana, verdient gaat mij iets te ver.

Desalniettemin heeft Judy Blank natuurlijk een prachtig stemgeluid en hoor je in nummers als Unbroken en het daaropvolgende I Got A Man nog zoekende is. Bij vlagen raakt ze me. Luister maar eens naar Who’ve You Been Loving Lately en Play Pretend, waarmee dit album afsluit. Wat dat betreft voel je gewoon dat je dit soort songs niet ontwikkeld door je door Amerika te laten inspireren.

Morning Sun is een erg fraai en vooral netjes gemaakte plaat. Iets rauwer en wat meer doorleefder had gemogen. Ik zou er niet van op kijken dat de opvolger een soul zwaai maakt. Volgende maand doet ze Judy Blank een club tour, zeker de moeite waard om haar live aan het werk te zien dacht ik zo. (Munich Records)

12.10 | Bibelot, Dordrecht
17.10 | Merleyn, Nijmegen
18.10 | Metropool, Enschede
20.10 | Vorstin, Hilversum
25.10 | Melkweg, Amsterdam
26.10 | Neushoorn. Leeuwarden
28.10 | Flux, Zaanstad
01.11 | Fluor, Amersfoort
02.11 | Victorie, Alkmaar
03.11 | Tivoli De Helling, Utrecht
09.11 | Xinix, Nieuwendijk