Mike Spine, Forage & Clean Volumes 1 & 2 II

Forage & Glean is een verzamelaar met tracks van verschillende groepen. Componist, producer en multi-instrumentalist Mike Spine is de verbindende factor. Het is bovendien een dubbelaar: een schijfje voor volume 1 en een schijfje voor volume II. Er staan bij elkaar tweeëndertig nummers op de release. Misschien wat veel voor een kennismaking? Geenszins! Na beluistering van de verzameling is er slechts de wens om opnieuw te beluisteren. Er komen verschillende stijlen, meerdere groepen en heel veel nummers langs. De gezamenlijke factor is dat de nummers kwalitatief zonder uitzondering van hoog niveau zijn. Voor de luisteraar die Mike Spine niet kent, is Forage & Glean Volumes I & II een lange kennismaking, maar eentje die geen moment verveelt.

Mike Spine is een in Seattle geboren muzikant. Sinds 1995 heeft hij honderden shows gespeeld in Amerika, Europa en Azië. Spine schrijft voor verschillende groepen het materiaal en produceert veel van de muziek. Forage & Glean verschijnt ‘independent’, dat zoveel wil zeggen dat Spine zijn muziek zelf op de markt zet. Het is vreemd dat een getalenteerd muzikant geen onderdak vindt bij een grote platenmaatschappij. Gelukkig vinden ‘onafhankelijk’ uitgegeven producten ook de weg naar Nederland. De muziek van Spine varieert van folkrock tot punkrock. Spine legt daarbij een tapijt van indierock en stopt veel meezingmogelijkheden in zijn liedjes. En zo af en toe heeft hij een moshpit in gedachte. Het publiek mag los gaan op zijn muziek.

Forage & Glean Volumes 1 & II is het tiende album van Spine. Het is een collectie songs waarvan Spine zegt dat het tot de beste muziek behoort, die hij heeft gemaakt. Het zijn tracks uitgebracht onder eigen naam, met The Beautiful Sunsets en met de formatie At The Spine. Bij een release met tweeëndertig nummers zal iedereen eigen favorieten vinden. Opener ‘Delerious’ is een meezinger van hoog niveau. Het is zo’n track die keer na keer gedraaid kan worden en door de luisteraar steeds verder wordt meegezongen. ‘Meteorite’ is een rockrit van allure. Het nummer pakt de luisteraar al voor de tweede draaibeurt in. ‘Primrose Hill’ is een poppy track en in ‘The Accordion’ laten Spine en zijn kompanen horen prachtige harmonieën te kunnen zingen.

Volume II doet in niets onder voor de voorganger. Misschien is de muziek op dit tweede schijfje iets steviger. ‘Meteorite’ komt opnieuw langs, maar heeft een flinke injectie punk gekregen. De roffelende drums geven het nummer een andere energie dan de folkrock versie op Volume I. ‘La Frontera’ is een song die op een setlist van Green Day een prominente plek zou krijgen. ‘Joys Of Oil’ is een punkklassieker die elke moshpit van The Offspring zou overtreffen. Afsluiter ‘Battle In Seattle’ past op elk festivalterrein. Tekst uitdelen en uit volle borsten meezingen. En die plastic glazen drank mogen de lucht in om een mooie modderbaan voor de feestgangers te maken. Zingend de modderpit door!

Forage & Glean Volumes I & II is voorlopig de beste folk- en punkrock verzameling van 2018. (Independent)