Celso Salim Band, Mama’s Hometown

Soms val er een CD op de deurmat, die niet direct de aandacht trekt en op de grote ‘nog te beluisteren’ stapel terecht komt, omdat eerder werk van de betrokken artiest niet echt een diepe indruk gemaakt heeft. Tja, op een gegeven moment moet je er toch aan geloven. Je speelt de CD af en na het beluisteren speel je hem nog een keer af en blijkt het echt een pareltje te zijn.

Eerder werk van de Braziliaanse muzikant Celso Salim was niet slecht, maar wat heeft hij de laatste jaren een groei doorgemaakt. Na in zijn thuisland een aantal CD’s te hebben uitgebracht vestigde de muzikant zich enkele jaren terug aan westkust van de Verenigde Staten, na in het verleden ook al enkele jaren in de V.S. gewoond te hebben. ‘Mama’s Hometown’ is zijn eerste Amerikaanse album. De Celso Salim Band bestaat uit Celso zelf (gitaar, dobro, zang) en verder uit Rafael Cury (zang), David Fraser (toetsen en zang), Mike Hightower (bas, zang) en Lynn Coulter (drums, zang). Verdere assistentie wordt verleend door Darryl Carriere (harmonica), Mo Beeks (Hammond) en Minque Taylor ( Harmony zang). Ceslo produceerde de cd samen met zwaargewicht Mike  Hightower (Johnny Mastro & Mama’s Boys, Lester Butler’s 13 en The 44’s).

Negen nummers totaal, acht van eigen hand en een versie van de traditional gospel “In My Time Of Dying”. Subtiliteit is een beetje het sleutelwoord van dit album. Dit gaat in de eerste plaats op voor het smaakvolle, cleane en economische gitaarspel van Celso, dat een lust voor het oor is. Tevens geldt het voor de afwerking van de nummers, die stuk voor stuk tot in de puntjes afgewerkt zijn. Het begin met “Mad Dog” met een heerlijk New Orleans sfeertje met fraai slide gitaar spel. “Mama’s Hometown” is een lekkere ingetogen blues met een geerlijk Southern gevoel. We horen war boogie, country blues, een vleugje jazz en gospel. Veel aspecten van de Noord-Amerikaanse rootsmuziek horen we in de muziek terug, en dat voor een Zuid-Amerikaanse muzikant. Deze CD van de Celso Salim Band is voor mij tot op heden de verrassing van het jaar.