Meteen naar de inhoud

Web Wilder and The Beatnecks, Powerful Stuff!

Previously Unreleased Recordings 1985 – 1993 valt te lezen op de hoes. Met diverse producers en veel verschillende muzikanten heeft John ‘Webb’ McMurry alias Webb Wilder de tracks op deze langspeler opgenomen. Naast The Beatnecks staat er een flinke lijst met gastmuzikanten vermeld, waarbij organist Al Kooper voor velen waarschijnlijk de bekendste is.

Webb Wilder debuteert in 1986 met It Came From Nashville. De op 19 mei 1954 geboren inwoner van Nashville, Tennessee wil vooral rock ‘n’ roll spelen en gebruikt daarbij invloeden vanuit de surfrock. Daarbij is Duane Eddy een idool. Voor Powerful Stuff! verschenen er in totaal tien albums en een compilatie met live opgenomen nummers.

Zestien nummers op deze langspeler. Het is een verzameling originele composites van Webb Wilder, nummers geschreven door producer en drummer R.S. Field en goed gekozen covers. ‘Nutbush City Limits’ is een klassieker geschreven door Tina Turner, ‘Catbird Seat’ is een song van Steve Forbert en ‘Lucille’ is een hit van Little Richard. Het is maar een greep uit de covers op deze schijf. In alle gevallen zijn het goed gekozen songs, die uitstekend aansluiten bij de eigen composities van Wilder en Field.

Wilder mag graag met namen strooien die van invloed zijn op zijn songs. Carl Perkins, Muddy Waters, Paul Burlison van Johnny Burnette & The Rock and Roll Trio, The Faces, The Beatles, The Who, Badfinger Mott the Hoople en The Kinks. Het lijkt een wat willekeurige opsomming van grote namen uit de Engelse en Amerikaanse muziekgeschiedenis, maar het geeft de richting aan van het muzikale pad dat Wilder wil bewandelen.

De kwaliteit van de muziek op Powerful Stuff! is niet alleen hoog, de productie van de muziek is goed. Het is bij beluistering van deze verzamelaar moeilijk te geloven dat deze nummers bij de selectie van de diverse releases van Webb Wilder and The Beatnecks zijn afgevallen. Des te beter dat de muziek nu te horen is. Powerful Stuff! is een prima verzamelaar en goed dat deze muziek niet in een studio is achter gebleven, maar voor de fans verkrijgbaar is. (Landslide Records)

Scroll To Top