ThreeTop Flyers

Twee jaar geleden werden we verrast door de tweede release Palomino van Treetop Flyers. Hun, in de jaren zeventig tachtig gewortelde, muziek had een wat achterhaald geluid die veel roots muziekliefhebbers behoorlijk aansprak.

Als ik goed geluisterd heb dan wijkt, de uit Groot Brittannië afkomstige band, op hun nieuwe titelloze plaat, daar niet veel vanaf. Daar waar de relatie naar The Fairport Convention en een Bert Jansch redelijk gemakkelijk konden worden gelegd probeert de band nu in te zetten op psychedelische jaren zestig West Coast Americana.

De CD bevat een tiental wat zweverige nummers en opent vreemd genoeg instrumentaal met Fleadrops. De elektronische wave, fijn strijkwerk en puik gitaarspel doen mij echter meteen denken aan het instrumentale liedje Lullaby (Pilgrimage 1971) van de Britse rockband Wishbone Ash. Eerlijk gezegd schud ik die gedachte, tijdens mijn luistersessies, niet meer van mij af. Als fan is daar natuurlijk helemaal niets mis mee maar voelde wel dat ik op het verkeerde been werd gezet. Het liedje Needle, met erg fraai koperwerk, loopt over in het speelse Astral Plane. Leaf And Stream (Wishbone Ash, Argus 1972) is dan, met minder elektronische gedoe, niet ver weg.

Treetop Flyers hebben wat dat betreft een erg mooie plaat gemaakt. Met de huidige opnametechnieken zit het muzikaal perfect in elkaar. De plaat doet ook niets onder aan hun voorgangers. Maar van West Coast Americana, hoe dat format ook mogen klinken, is geen sprake. (Loose Music)