Sera Cahoone, From Where I Started

In de VS verscheen anderhalf jaar geleden al het vierde album From Where I Started, waardoor dit stukje misschien een gevalletje ‘mosterd na de maaltijd’ is. Maar wat extra aandacht kan ze wel gebruiken, want zó bekend is singer-songwriter en multi-instrumentalist Sera Cahoone nou ook weer niet, hoewel ze toch allang rondloopt in de muziekscene als singer-songwriter en als drummer actief was in diversen bandjes, waaronder The Band of Horses in hun begintijd. Daarvóór was ze actief in de grunge scene van Seattle, nadat ze haar geboortegrond in Colorado voor een baan in de staat Washington vaarwel had gezegd. De titel van het album slaat niet zozeer op haar ontwikkeling als muzikant, als wel op haar persoonlijke ontwikkeling. Als opgroeiend kind moest ze dealen met ingrijpende privéproblemen, welke ervaringen de rode draad vormen in de songteksten. Stof genoeg dus voor een somber album, zou je denken. Maar dat valt wel mee. Fragiel en innemend zingend brengt ze haar bespiegelingen over het voetlicht, binnen een ingetogen en bijna geheel akoestisch raamwerk. Daardoor hangt er een constante zweem van lichte melancholie boven het album. In haar songs vormt folk de basis, van waaruit ze elementen uit country en pop toevoegt. Cahoone en een horde instrumentalisten op gitaren, bas, drums, orgels, piano, fiddle, banjo, mandoline, pedal steel en harmonica zorgen voor een mooie invulling. Het eindresultaat: elf verstilde Americana liedjes, die zonder meer de moeite waard zijn, zij het dat ze door haar ietwat dunne stemgeluid vlakjes aanvoelen. Wat meer rauwe emotie in haar zang, en het zou een toppertje zijn geweest. (Lady Mule Skinner Records)