The Right Here, Another Round

Het derde album van een viertal muzikanten uit Minneapolis, MN, USA. Debuut All Herky-Jerky verschijnt in 2012 en vier jaren later is er Stick To The Plan. Another Round lijkt in 2018 in eerste instantie een wat gemakkelijke uitgave. Zoals de groep zelf typt: ‘Brand new release of honest, raucous, melodic and anthem fist raising punk rawk n’ roll direct from the heartland.’ Na beluistering van Another Round klopt dat als een bus. Het is een smerig klinkende, opwinding veroorzakende verzameling nummers. Maar het is ook een collectie nummers die al bekend waren. ‘Akoestische versies, covers en B-kantjes’ is een opsomming die net zo waar is als de ronkende zinnen van de groep.

Het viertal vindt het fijn om wat invloeden en helden te noemen. Lucero, Drag The River, Old 97’s, Avail, The Bottle Rockets, Red City Radio en The Replacements zijn wat namen. Voeg daarbij de covers ‘Dead Flowers’ van The Rolling Stones en ‘Modern Love’ van David Bowie en er ontstaat een beeld van een groep met te weinig eigen smoel, een viertal met veel verwijzingen maar onvoldoende eigen creativiteit.

Een verzamelaar zoals Another Round loopt het gevaar gemakkelijk te worden weggezet als een wat goedkope collectie kliekjes. The Right Here hebben echter te veel kwaliteit om stof te vergaren in de platenkast. Deze derde van de groep heeft ondanks de invloed van vele idolen ruim voldoende kwaliteit om lang mee te gaan in de huiskamers van de fans.

Tien tracks op Another Round en dat is dan weer wat weinig voor een carrière van meer dan zes jaren. Gelukkig heeft de groep er niet voor gekozen om de collectie aan te vullen met goedkoop live materiaal. Opener ‘Buy Me Around’ kan zo mee op tournee met The Replacements. Het is een anthem waar Paul Westerberg de tanden in zou mogen zetten. Voor ‘Buy Me Around’ gaat de fan naar de zaal om in een moshpit het hoofd te verliezen. Volgen akoestische versies van ‘When The Boys Come Around’ en ‘Won’t Have To Worry’. Daarna is de beurt aan ‘You Won’t Miss Me When I’m Gone’ en dat is in tegenstelling tot de vorige nummers wel een opvallende keuze. Luke Lechelerr speelt piano en Lewis Miller neemt de vocalen voor zijn rekening en het eindresultaat is emotioneel en breekbaar. ‘Dead Flowers’ krijgt daarna een energieke en felle uitvoering. Het is alsof Mick Jagger vol bewondering meezingt in het achtergrondkoor.

‘Modern Delusions’ krijgt daarna een spijkerharde punkuitvoering. Volgen nog wat akoestische versies van nummers van The Right Here en ‘Modern Love’ van David Bowie. De hit van The Tin White Duke krijgt een swingende uitvoering.

Another Round van The Right Here levert uiteenlopende conclusies op. De langspeler is in ieder geval te kort, heeft her en der wat gemakkelijk gekozen akoestische versies van eigen nummer, maar bevat naast twee zeer goed gekozen en uitgevoerde covers ook enkele hoogtepunten uit het werk van The Right Here. (Rum Bar Records)