Buckley, Las Cruces

Google de naam Buckley en er verschijnen miljoenen hits van Jeff Buckley, de Amerikaanse troubadour die op 29 mei 1997 verdronk. Bij een zoekopdracht Buckey singer-songwriter gebeurt hetzelfde. Pas bij Buckley – Las Cruces zijn er drie hits voor J. Daniel Buckley. De inwoner van Boston speelt eerder in The Gilded Splinters. Juist ja, google The Gilded Splinters en er verschijnen honderdduizenden hits van ‘I Walk On Gilded Splinters’, een hit van Cher gecomponeerd door Dr. John. Terug naar J. Daniel Buckley en dan maar zonder een zoekmachine.

In 2011 verhuist Buckley van Boston naar Austin. Hij speelt vooral alt-country en in roots ‘n’ roll gedrenkte nummers. Ook in Austin gaat hij door met het spelen van dit soort muziek. Buckley heeft echter besloten alle beslissingen zelf te gaan nemen. Na jaren optreden, veel nieuwe nummers componeren en nog meer liedjes weggooien voor The Gilded Splinters, boekt hij studiotijd in Shine Studio in Austin TXC. Hij wil muziek opnemen, maar heeft geen voornemen om nieuwe onbekende muzikale wegen te bewandelen. Buckley wil vooral een goed klinkende soloplaat maken.

Bij beluistering van Las Cruces komt de naam Crazy Horse, de begeleidingsband van Neil Young, naar voren. Daarbij moet worden gezegd dat de stem van Buckley beter klinkt dan die van de oude, wat krakende Young. Negen nummers op Las Cruces, tracks die naadloos bij elkaar passen. Het zou zomaar kunnen dat de technicus na binnenkomst van de muzikant de startknop indrukte en de opnameapparatuur bijna vijfenveertig minuten uitzette.

In opener ‘Bakersfield’ gloren de zandvlakten van Austin. Het is woestijnrock met eindeloze vergezichten. ‘Old Glory’ en titeltrack ‘Las Cruces’ hebben grommende gitaren en de heldere stem van Buckley. Het is alternatieve country met een flinke veeg rock. In ‘Clawson Hill’ zijn er psychedelische gitaarakkoorden. Afsluiter ‘Perfect Storm’ is een ruim zeven minuten, bijna eindeloze muzikale reis zonder GPS. Het is heerlijk verdwalen in deze perfecte storm.

Las Cruces is een langspeler die tijd vraagt. De muziek is veel meer dan slecht gekopieerde nummers van een groep als Crazy Horse. Bij de begeleidingsband van Neil Young is er vaak de gedachte een song al eerder te hebben gehoord. Juist dat gebeurt niet bij Buckley. Elke track klinkt fris en sprankelend nieuw. (Rum Bar Records)