American Aquarium, Things Change

Reidsville is een dorp in North Carolina, USA. BJ Barham groeit op te midden van boerderijen en tabaksvelden. Maar hij wil reizen en muziek maken. Hij richt American Aquarium op en vertrekt. Barham gebruikt de levenslessen uit zijn jeugd in de nummers die hij schrijft. Things Change is het zevende album van de zanger die liedjes schrijft die passen bij het repertoire van Bruce Springsteen en Brian Fallon (The Gaslight Anthem). In opener ‘The World Is On Fire’ zingt Barham dat hij huis en haard heeft verlaten om de antwoorden te vinden op vragen die hij heeft.

When did the land of the free become the home of the afraid?
(-) This ain’t the country my grandfather fought for.

Natuurlijk zijn er dit soort vragen over de grote politieke vraagstukken in Amerika, maar er zijn ook vraagstukken over privézaken.

I’v got a babygirl coming in the spring.
The Road is heavy and the road is long and we’ve only just began the fight.
We can’t give in, we just can give up. We must go boldly into the darkness and be the light.

Barham legt de verantwoordelijkheid niet bij anderen, maar wil zelf werken aan de oplossingen. In ‘Crooked + Straight’ verhaalt hij over zijn vader die het woord van God predikte. In de bijbel vond hij too much fear, too much hate. Het is straffe rockmuziek met een boodschap.

Tijdens het toeren leert Barham de lessen van het leven aan de bar, treedt her en der met American Aquarium op (rise above the noise) en vergeet zijn idealen. Op Things Change gaat bij ‘Tough Folks’ het tempo wat omlaag. In ‘When We Were Younger Men’ staat de versnelling bijkans in de achteruit. Het blijven nummers met een boodschap en diep vanuit het hart gemusiceerd.

En dan komt de drank aan bod. De lessen aan de bar worden overgoten met veel drank. In ‘One Day At A Time’ vertelt Barham over stoppen met drinken en het liefje dat hem zo ver krijgt
I’m in a good place. I’m walking that straight line.

Daarna is “Work Conquers All’ zo’n nummer dat uit de jukebox van een bruine kroeg klinkt. De muzikanten van American Aquarium genieten van de plek en de track. In “I Gave Up The Drinking (Before She Gave Up On Me)’ bezingt hij nogmaals de vrouw die hem van de drank houdt en hem vader maakt. Het is een fraai en emotioneel nummer.

In afsluiter ‘Till The Final Curtain Falls’ somt Barham nogmaals de voordelen van nuchter zijn op. Het is een wat overbodige herhaling van een prima rock ‘n’ roll plaat. Op Things Change zijn er voor American Aquarium niet veel zaken verandert. De langspeler laat de opwindende muziek horen waar de groep patent op heeft. De persoonlijke teksten van Barham vervelen niet en zijn hier zelfs een goed klinkende bonus. (New West Records)