Jon Allen, Blue Flame

De stem van de Engelse zanger en componist Jon Allen lijkt een mix van Rod Stewart, Van Morrison en Sam Cooke. Zijn liedjes roepen het gevoel op bekend te zijn, klinken zelfs na twee of drie keer draaien vertrouwd. Op Blue Flame is Allen echter veel meer dan een mix van grote namen. Deze verzameling songs onthaast en neemt de luisteraar mee naar een wereld waar het fijn toeven is.

Allen wordt in 2006 ontdekt door Mark Knopfler. Later vraagt de wereldberoemde gitarist Allen in zijn begeleidingsband te spelen. De weigering is vriendelijk maar beslist. Drie jaren later breekt Allen door met de single ‘In Your Light’ van het debuut ‘Dead Man’s Suit’ (2009). In mei 2018 verschijnt Jon Allen’s vierde album ‘Blue Flame’. Het door folkrock gedreven geluid krijgt kleur door de aanvulling van blue-eyed soul. In ‘Keep On Walking’ en ‘Stay’ gaat hij terug naar de talloze uren die hij besteedde aan het luisteren naar vroege Stax- en Atlantic platen. Daarbij is de stem van Jon Allen gedoopt in zeer goede whisky. Hij klinkt raspend met af toe een juist portie gruis en in alle gevallen loepzuiver.

In het schijven bij de release vraagt Allen de luisteraar de mobiel uit te zetten, de sociale media af te sluiten en alleen maar concentratie op te brengen voor de muziek op Blue Flame. Opener ‘Jonah’s Whale’ is een nummer vol soul. Wiegend, swingend en ingetogen. De dansvloer is misschien nog wat leeg, maar mag betreden worden. In ‘Better Day’ zet Allen zijn hoop voor een betere wereld om in woorden. En hij schuwt het politieke pad niet! Hij vraagt in ‘It’s Just The End Of The World’ president Donald Trump te stoppen met zijn destructieve manier van regeren. Allen wil met muziek bijdragen aan een betere wereld.

Bij debuut Dead Man’s Suit ontving Jon Alleen veel lovende reacties. En niet alleen vanuit de pers. Hij werd uitgenodigd door Jools Holland om mee te werken aan Later … With Jools Holland, misschien wel het beste muziekprogramma van de BBC. Holland uitte zijn bewondering voor Allen in een simpele zin: It was one of the most amazing voices I’ve heard this year.

In 2011 was er opvolger Sweet Defeat. Natuurlijk pakte de BBC het album op. Daarnaast was er plek op de grote Engelse festivals. Glastonbury boekte Allen. West Europa kon niet achter blijven en de carrière van Allen kreeg een internationale lift. Deep River was de derde langspeler in 2014. Intussen werden zijn nummers gecoverd door andere artiesten en kreeg hij aanbiedingen om muziek voor films te schrijven. Pagina’s op wikipedia kregen wekelijks een update, zijn website werd met grote regelmaat aangevuld.

Naast zijn solowerk brengt Allen muziek uit met producer Tristan Longworth in een project met de naam The Third Degree. Het duo brengt nummers van vrouwelijke artiesten uit. Een voorbeeld is de track ‘Mercy’ van zangeres Duffy, dat in de uitvoering van The Third Degree een hit werd in de clubs. Producer, labeleigenaar en president van Rolling Stones Records Marshall Chess hoorde de muziek van het duo en besloot ze uit te nodigen. Bij de eerste ontmoeting vertelde Chess dat hij dacht dat de stem op de cover ‘Mercy’ van een vrouw was. Allen hoorde dat als een groot compliment.

Al die ervaringen heeft Allen meegenomen naar de studio en gebruikt bij de opnames van Blue Flame. Allen: My three previous albums were much more downbeat, so I figured with this record we could all do with a pick-me-up! Om terug te gaan naar ‘Jonah’s Whale’. Allen schrijft dat de wereld in de brand staat en de onzekerheid bij mensen groot is. Met zijn soulmuziek wil hij troost bieden. Blue Flame is een langspeler met elf uitstapjes naar een betere wereld, bedoeld voor de soulliefhebber op zoek naar goede muziek, hoop en integriteit. (V2 Records)